Vagif Sultanlı'nın hikâyelerinin incelenmesi
The story of the analysis of Vagif Sultanlı
- Tez No: 428670
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALSOU KAMALIEVA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Vagif Sultanlı, Çağdaş Azerbaycan Edebiyatı, Hikâye, Ölüm Rüyası, Vagif Sultanli, Modern Azerbaijani Literature, Story, Death of A Dream
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bartın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışmada günümüz Azerbaycan Edebiyatı'nın önemli yazarlarından biri olan Vagif Sultanlı'nın yirmi bir hikâyesi üzerinde durulmuştur. Azerbaycan edebiyatının genel özelliklerinin araştırılmasının ardından yazarın hikâyeleri incelenmiştir. Birinci bölümde yazar hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde ise hikâyeler; şahıs kadrosu, anlatım teknikleri, zaman ve mekan unsurları olarak incelenmiştir. Üçüncü bölümde de hikâyeler üzerinde genel bir değerlendirme yapılmıştır. Yazarın hikâyelerindeki şahısların seçimi, olayların meydana geldiği zaman unsurları, kullandığı anlatım teknikleri, hikâyelede işlediği huzursuzluk teması, seçtiği mekânlar edebiyatçıların ve özellikle Azerbaycan edebiyatı üzerine çalışan araştırmacıların dikkatine sunulmuştur. Kısacası bu eserde Azerbaycan edebiyatını ve Vagif Sultanlı'yı Türk edebiyatı literatürüne kazandırmak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This is an academic study done on the twenty-one short stories written by one of the current, leading Azerbaijanian writers, Vagif Sultanlı. After going through the main features of Azerbaijan literature, the writter's stories were examined carefully. İn the first section of the general knowledge of the writer was given. On the second section, the characters, the narrative techniques he uses and themes in stories were examined to the detail. On the third section, a general literary overview was given based on his stories. Based on the results of the research, the aim of this study is to introduce the leading Azerbaijanian writer, Vagif Sultanlı with the perspective of his narrative and story techniques. This study is prepared for the ones who are into literature, particularly those who are interested in Azerbaijan literature through an overview of the writter's choice of characters, development of his themes, as wel as the narrative techniques and psychological he poses in his stories. The aim of this study is to present to Turkish readers both the Azerbaijan literature and Vagif Sultan's literary techniques.