Örgütsel adalet algısı ve örgütsel sessizlik nedenleri arasındaki ilişkiler: Üniversite çalışanlarına yönelik bir araştırma
Therelations between organizational justiceand organizational silence: A study on university staff
  1. Tez No: 428676
  2. Yazar: İSLAM KÖSEOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ÖZMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel adalet, örgütsel sessizlik, üniversite çalışanları, Organizationaljustice, organizational silence, universitystaff
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Belirli amaç ve hedeflerin gerçekleşmesi için ortaya çıkan örgütlerin başarıya ulaşabilmeleri için insana duyulan ihtiyaç vazgeçilmezdir. Bu yüzden işgörenlerin ne düşündüğü, ne algıladığı ve ne hissettiği önemlidir. Bu araştırmanın temel amacı, üniversite çalışanlarının örgütsel adalet algısını ve örgütsel sessizlik nedenleri arasındaki ilişkiyi tespit ederek bu iki değişken arasına ilişkinin hangi düzey olduğunu ortaya koymaya çalışmaktır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, örgütsel adalet kavramı ve alt boyutlarına ait teorik bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde, örgütsel sessizlik kavramına ilişkin teorik bilgiler verilerek, örgütsel sessizliğin nedenleri ve sonuçları üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde ise, araştırmanın temel amacı doğrultusunda araştırma örnekleminden toplanan veriler SPSS 20,0 programı kullanılarak analiz edilerek, ulaşılan bulgular yorumlanmıştır. Verilerin analizindePearson momentler çarpımı korelasyon analizi, regresyon analizi, OneWayAnova analizi ve T- testi uygulanmıştır. Araştırma sonuçları, örgütsel adalet algısı ve örgütsel sessizlik nedenleri arasında anlamlı bir ilişkinin olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Organizationsthatemerge in ordertoachievecertaingoalsdefinetlyneedindividuals. Thus, theopinion, perceptionandfeeling of thestaff is veryimportant. Theaim of thisstudy is todeterminetheorganizationaljusticeandorganizationa silence level of universitystaffandpresentthelevel of correlationbetweenthesevariables. Thestudyconsists of threeparts. Inthefirstpart, theoreticalframe of theconcept of organizationaljusticeanditsdimensionsarepresented. Inthesecondpart, theoreticalframe of theorganizational silence is presentedandthereasonsandresults of organizational silence arediscussed. Inthethirdpart, collecteddataareanalysedwiththestatistic program, SPSS 20.0, andfindingsarediscussed. Withintheanalyses, Pearsonproduct-moment correlationcoefficient, correlationanalysis, regressionanalysis, onewayAnovaand T-Test areused. Theresultsshowsthatthere is a Pnificantcorrelationbetweenorganizationaljusticeandorganizational silence.