İşletmelerde örgütsel adalet algısı ve örgütsel sessizlik ilişkisi: Bir alan araştırması
Relationship between organizational justice perception and organizational silence in businesses: Case study
- Tez No: 511896
- Danışmanlar: PROF. DR. EDİP ÖRÜCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel adalet, örgütsel sessizlik, dağıtımsal adalet, işlemsel adalet, etkileşimsel adalet, Organizational justice, organizational silence, distributive justice, procedural justice, interactional justice
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışmada örgütsel adalet ile örgütsel sessizlik arasındaki ilişki araştırılmıştır. Araştırmanın örneklemini bir kamu kurumunda farklı statü ve görev tiplerinde çalışan bireyler oluşturmaktadır. Hazırlanan anket formları maksimum katılımcı sayısı hedeflenerek dağıtılmıştır. Geri dönüşü olan anketlerden 230 tanesi araştırma kapsamına alınmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak kullanılan anket üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde demografik bilgiler, ikinci bölümde örgütsel sessizlik ölçeği, üçüncü bölümde ise örgütsel adalet ölçeği yer almaktadır. Araştırmanın kapsamı bağlı bulunduğum kamu kurumu bünyesinde görev yapan çalışanlar ile sınırlı tutulmuştur. Araştırma kapsamında toplanan veriler bir paket programa aktarılmıştır. Ölçeklerin alanyazındaki yapısı ile veri uyumunun değerlendirilmesi maksadıyla doğrulayıcı faktör analizi uygulanmıştır. Dağılım türü belirlenmiş, dağılım türüne uygun hipotez testleri uygulanmıştır. İki seçeneğe sahip değişkenler için bağımsız örneklem t-testi uygulanmıştır. Sürekli değişkenler arasındaki ilişkileri incelemek içinse korelasyon analizi ve regresyon analizi uygulanmıştır. Bulgulara göre; örgütsel adaletin alt boyutlarından dağıtımsal adalet ile örgütsel sessizlik arasında ilişki tespit edilememiştir. Etkileşimsel adalet ve işlemsel adalet ile örgütsel sessizlik arasında anlamlı ve ters yönde bir ilişki tespit edilmiştir. Daha açık bir ifade ile örgütte etkileşimsel ve işlemsel adalet algısı düştükçe, örgütsel sessizlik artmaktadır denilebilir. Etkileşimsel adalet kavramının, işlemsel adalet kavramından daha fazla etkili olduğu görülmüştür. Bireylerin örgütsel adalet algıları ve örgütsel sessizlik düzeyleri ile bazı demografik değişkenler arasında farklılık arz eden sonuçlar bulgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between organizational justice and the organizational silence was investigated. The sample of the research is composed of individuals working in different status and duty types working in the public institution. The prepared questionnaire forms have been distributed aiming at the maximum number of participants. Of the returned surveys, 230 were included in the study. The survey used as a data collection tool in the survey consists of three sections. Demographic information in the first section, organizational silence scale in the second section, organizational justice scale in the third section. The scope of the research is limited to the employees who work in the government institution where I work. The collected data were transferred to a package program. Confirmatory factor analysis was applied for the evaluation of data compatibility with the structure of the scales. The type of distribution was determined, and hypothesis tests appropriate to the distribution type were applied. Independent sample t-test was used for variables with two options. Correlation analysis and regression analysis were applied to examine the relationship between continuous variables. According to findings; There is no relationship between distributive justice and organizational silence. There is a significant and inverse relationship between interactional/procedural justice and organizational silence. More explicitly, it can be said that organizational silence is increasing the perception of interactional justice and procedural justice in organization decreases. It has been seen that the concept of interactional justice is more influential than the concept of procedural justice. Different results were found between individuals' organizational justice perceptions and organizational silence levels and some demographic variables.