Intruterin gelişme kısıtlılığında chitotriosidase ölçümünün tanısal değeri
Diagnostic value of chitotrosidase measurement in intrauterine growth restriction
- Tez No: 428721
- Danışmanlar: PROF. DR. ESAT ORHON
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Chitotriosidase, İntrauterin Gelişme Kısıtlılığı
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
İntrauterin Gelişme Kısıtlılığında Chitotriosidase Ölçümünün Tanısal DeğeriChitotriosidase, lizozomal depo hastalıklarında, gaucher hastalığında tanı koydurucu bir test olarak son günlerde kullanılmaktadır. Fungal enfeksiyonlar, viral enfeksiyonlar ve oksidatif stres gibi durumlarda monositlerin makrofajlara dönüşmesiyle yaklaşık bir hafta içinde serumda izlenebilmektedir.Özellikle plasental yetmezliğe bağlı olarak gelişen intrauterin gelişme kısıtlılığında oluşacak kronik hipoksik ortama bağlı, fetüste chitotriosidase enziminin fetal dolaşımında artacağını ve bunun maternal kan dolaşımında tespit edilebileceği savı ile çalışmamızı gerçekleştirdik.İntrauterin gelişme kısıtlılığı olan fetüsler (n:15), yapısal olarak düşük doğum ağırlıklı fetüsler (SGA) (n:15) ve herhangi bir problemi olmayan doğum haftasına göre uygun doğum ağırlıklı fetüsler (AGA) (n:30) çalışmamıza dahil edilmiştir. Bu çalışmamızda özellikle intrauterin gelişme kısıtlılığı olan fetüslerin doğum sırasında alınan kordon kanlarında chitotriosidase enziminin diğer gruplara göre anlamlı derecede yüksek olduğu ortaya çıkmıştır. Fakat aynı ilişki maternal serum chitotriosidase ölçümlerinde gösterilememiştir. İstatistiksel analizlerde, kordon kanı chitotriosidase enzim değerlerinin intrauterin gelişme kısıtlılığı olan fetüslerde SGA ve AGA olan gruplara göre anlamlı derecede yüksek olduğu bulunmuştur (p:0.0001). Sonuç olarak eğer bir fetüsde intrauterin gelişme kısıtlılığı var ise fetal kordon kanında chitotriosidase enziminin yüksek bulunacağı fakat aynı bilginin ise maternal kanda elde edilemeyeceği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTDiagnostic Value of Chitotriosidase Measurement in Intrauterine Growth RestrictionChitotriasidase has recently been used as a diagnostic test in lysosomal storage diseases. It can be observed in the serum nearly within a week in cases like fungal infections, viral infections and oxidative stress upon the conversion of monosit into macrophage.We carried out our study believing that intrauterine growth restriction resulting especially from placental restriction leading to chronic hypoxic media and chitotriosidase enzyme in fetus will increase and it will be observed in maternal blood circulation. Fetuses with intrauterine growth restriction (n:15), and with structually low birthweight (SGA) (n:15) and fetuses with normal birthweight corresponding with the birthweek were included in our study. In this study, it was observed that the chitotriosidase enzymes were significantly higher in the umbilical cord blood taken during labor with intrauterine growth restriction than the other groups. However the same thing was not observed in the measuraments of maternal serum chitotriosidase. In statistical analyses, umbilical cord chitotriosidase values in fetuses with intrauterine growth restriction were significantly higher than the groups SGA and AGA.(p:0,0001).As a result, it was found out that if a fetus suffers from intrauterine growth restriction, the chitotriosidase enzyme will be high in the blood of fetal umbilical cord, however, the same data will not be obtained from the maternal blood.Keywords : Chitotriosidase, İntrauterine Growth RestrictionAuthor: Mustafa ULUBAY, MDCounselor: Esat ORHON, Profesor of Obstetric and Gynecology