Ekstrakorporal şok dalga tedavisi'nin mandibular distraksiyon osteogenezisi üzerine etkilerinin osteoporotik modelde incelenmesi
Evaluation of the effects of extracorporeal shock wave therapy on mandibular distraction osteogenesis in osteoporotic model
  1. Tez No: 428756
  2. Yazar: ERMAN ŞENEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET CİHAN BEREKET
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: ESWT, mandibula, osteoporoz, tavşan, ESWT, mandible, osteoporosis, rabbit
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Amaç: Osteoporoz kemik yoğunluğunda azalma ve kemik kırılganlığındaki artışla karakterize yaygın bir metabolik kemik hastalığıdır. Literatürde Ekstrakorporal Şok Dalga Tedavisi'nin (ESWT) uzun kemik kırıklarında kallus hacmini ve kemiğin biyomekanik özelliklerini artırdığı gösterilmiştir. Bu çalışmanın amacı ESWT'nin osteoporotik tavşan modelinde mandibular distraksiyon osteogenezisinde (DO) rejeneratın oluşumu ve mineralizasyonu üzerindeki etkisinin incelenmesidir. Materyal ve Metot: Çalışmada 6-9 aylık 42 dişi Yeni Zelanda tavşanı kullanıldı. Tavşanlar iki büyük gruba ayrıldı: Overektomize edilmeyen gruplar [Kont (Grup 1), ESWT 1 (Grup 2), ESWT 2 (Grup 3)] ve overektomize edilen gruplar [O-Kont (Grup 4), O-ESWT 1 (Grup 5), O-ESWT 2 (Grup 6)]. Overektomiden 12 hafta sonra tüm gruplarda sol mandibular korpus bölgesinde 1. premolarla mental foramen arasında osteotomi yapıldı ve eksternal distraktör adapte edildi. 0,35 mm hızda ve 12 saat aralıkla 10 gün boyunca DO uygulandı. Odaksız ESWT, deney gruplarına operasyondan önce ve sonra (Grup 3,6) ya da sadece sonra (Grup 2,5) olmak üzere uygulandı. Rejenere kemik konsolidasyon periyodunun 7. ve 28. günlerinde dansitometrik olarak incelendi. Stereolojik değerlendirme ve sonrasında istatistiksel analiz gerçekleştirildi. Bulgular: Overektomize edilen grupların Dual Enerji X-Ray Absorbsiyometri (DEXA) değerleri overektomize edilmeyen gruplardan düşük bulunmuştur. Stereolojik analizler Grup 5 ve 6'da yeni kemik, bağ dokusu ve yeni damarlanma hacminin daha yüksek olduğunu göstermiştir. Sonuç: ESWT overektomize edilen tavşan modelinde DO'da rejenerat oluşumunu artırmıştır. İleriki çalışmalarda odaksız ESWT'nin farklı dozlarının uygulanması daha iyi sonuçlar elde edilebilmesi açısından faydalı olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Osteoporosis is a common metabolic bone disorder characterised by reduced bone density and increased bone fragility and susceptibility to fracture. In the literature authors demonstrated that Extracorporeal Shock Wave Therapy (ESWT) increases the callus size and biomechanical properties of bone tissue in long bone fractures of the rabbits. The aim of this study is to evaluate the effect of unfocused ESWT on regenerate formation and mineralization in distraction osteogenesis (DO) in both ovariectomized and non ovariectomized groups. Material and method: Forty-two female New Zealand rabbits 6 to 9 months old were used. Rabbits were divided into two major groups: Non ovariectomized groups [Cont (Group 1), ESWT 1 (Group 2), ESWT 2 (Group 3)] and ovariectomized groups [O-Cont (Group 4), O-ESWT 1 (Group 5), O-ESWT 2 (Group 6)]. 12 weeks after ovariectomy, osteotomy was carried out between the first premolar and mental foramen. External fixators were applied to the left mandibular corpus of all rabbits. DO was performed at a rate of 0.35mm every 12 hours for 10 days. Unfocused ESWT was applied to experimental groups before and after the operation (Group 3,6) or only after the operation (Group 2,5). Regenerated bone was evaluated with dansitometric methods at 7th and 28th days of the consolidation period. Stereological evaluation and statistical analysis were performed. Results: Dual Energy X-Ray Absorptiometry (DEXA) values of ovariectomized groups were measured lower than ovariectomized groups. Stereological analysis showed that new bone, connective tissue and new vascularization volume was higher in grup 5 and 6. Conclusions: ESWT enhances regenerate formation in distracted ovariectomized rabbit mandibles. In future studies application of different dosages of unfocused ESWT might be beneficial for better outcomes.