Detection of mycotoxin levels in animal feeds and raw milk samples by using high performance liquid chromatography and liquid chromatography tandem mass spectrometry
Hayvan yem ve çig süt örneklerinde mikotoksin düzeylerinin yüksek performansli sıvı kromatografisi ve sıvı kromatografisi tandem kütle spektrometrisi kullanılarak belirlenmesi
  1. Tez No: 428955
  2. Yazar: MOHAMED FATHİ ABDALLAH
  3. Danışmanlar: Prof. Dr. TERKEN BAYDAR, Assoc. Prof. Dr. GÖZDE GİRGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Mikotoksinler, immünoafinite kolon, aflatoksin, fumonisinler, zearalenon, deoksinivalenol, mısır, hayvan yemi, süt, yeni görülen mikotoksinler, HPLC-FLD, Mycotoxins, immunoaffinity column, aflatoxin, fumonisins, zearalenone, deoxynivalenol, maize, animal feed, milk, emerging mycotoxins, HPLC-FLD
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eczacılık Meslek Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Mikotoksinler, insan ve hayvan sağlığı üzerine ciddi bir tehdit oluşturan, çeşitli küf mantarları/küfler tarafından üretilen ikincil toksik metabolitlerdir. Sağlık üzerine etkilerinin yanı sıra önemli bir ekonomik engel oluşturmaktadır. Geçtiğimiz yıllarda mikotoksinlerin eşzamanlı değerlendirmesinde çoklu hedeflendirme yöntemlerinde önemli gelişmeler kaydedilmiştir. Bu yöntemler analiz sayısını azaltmakta ve tekli ölçüm yapılan analizlere göre daha fazla zaman kazandırmaktadırlar. Sunulan tez çalışmasının esas amacı, Yukarı Mısır bölgesinden toplanan çiğ süt örneklerinde aflatoksin M1 (AFM1) saptanmasının yanı sıra mısır ve yem örneklerinde doğal olarak oluşan küf ve bakteri kaynaklı metabolitlerin sıvı kromatografisi-kütle spektrofotometri (LC-MS/MS), immünoafinite kolon ve kolon sonu fotokimyasal dedektör bulunan floresans dedektörlü yüksek performanslı sıvı kromatografisi (HPLC-FLD) gibi gelişmiş teknolojik yöntemler kullanarak belirlemektir. Elde edilen sonuçlara göre mısır ve yem örneklerinde toplam 115 metabolit ile çiğ süt örneklerinde AFM1 kontaminasyonu olduğu tespit edilmiştir. Bu araştırma mısır ve yemlerde oluşan bilinen, yeni görülen ya da değişikliğe uğramış mikotoksinleri içerecek şekilde küf kaynaklı toksik metabolitleri kapsayan, Mısır'dan sağlanmış örneklerde yapılmış geniş ölçekli ilk çalışmadır. Elde edilen veriler, gelecek araştırmalar ile birlikte Mısır'da mikotoksin kaynaklı sağlık risklerini en aza indirmek amacıyla hazırlanacak, mikotoksin kontaminasyon düzeylerini gösteren bir veri tabanı oluşturulmasında kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Mycotoxins, secondary toxic metabolites produced by several fungi, have a serious threat on human and animal health. Beside their health impact, mycotoxins represent a considerable economic obstacle. In the last few decades, a trend for multi-target methods for simultaneous assessment of mycotoxins has been greatly developed. These methods decrease the cost of analysis and save the time in comparison with single run analysis. The aim of the present thesis was to detect the natural co-occurrence of several fungal and bacterial metabolites in maize and feed in addition to aflatoxin M1 (AFM1) in raw milk provided from Upper Egypt using the state-of-the-art methodology such as liquid chromatography tandem mass spectrophotometry (LC-MS/MS) and high performance liquid chromatography equipped with florescence detector (HPLC-FLD) with post-column photochemical derivatization and immunoaffinity columns. The results showed the contamination with 115 fungal and bacterial metabolites in maize and feed together and AFM1 in raw milk samples. This work is considered the first survey in Egypt covering a broad spectrum of fungal toxic metabolites including the traditional mycotoxins, emerging and modified mycotoxins. The obtained data can be used with the future surveys to establish a database for mycotoxin contamination levels in Egypt in order to minimize the possible health risks of mycotoxins.