Deneysel diyabet oluşturulan ratlarda bor'un bazı biyokimyasal parametrelere etkisi
The effect of boron on some biochemical parameters in experimental diabetic rats
- Tez No: 429051
- Danışmanlar: PROF. DR. MERYEM EREN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Biyokimyasal parametreler, Bor, Canlı ağırlık, Diyabet, Rat, Biochemical parameters, Body weight, Boron, Diabetes, Rat
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmada, streptozotosin (STZ) ile deneysel diyabet oluşturulan ratlarda borik asit formunda (BA) bor (B) iz elementinin canlı ağırlık (c.a.), kan glikoz, plazma insülin, lipaz ve paraoksonaz (PON1) aktiviteleri ile serum trigliserid, total kolesterol, HDL ve LDL kolesterol düzeyleri, lipid peroksidasyonu (MDA) ve total antioksidan kapasitesine (TAK) etkisi belirlendi. Altmış adet (200-250 g) erkek Wistar albino rat, her birinde 10 adet olacak şekilde altı gruba ayrıldı. Birinci gruba (kontrol) 2 ml distile su (gavaj ile); 2. gruba 5 mg/kg (c.a.) B; 3. gruba 10 mg/kg (c.a.) B; 4. gruba 50 mg/kg (c.a.) i.p. olarak STZ; 5. gruba 50 mg/kg (c.a.) STZ + 5 mg/kg (c.a.) B ve 6. gruba 50 mg/kg (c.a.) STZ + 10 mg/kg (c.a.) B, dört hafta verildi. Deneysel olarak diyabet oluşturulan ratlarda, 5 ve 10 mg/kg B uygulamasıyla, diyabetle artan serum MDA düzeylerinin önemli düzeyde azaldığı ve istatistiki önemde olmasa da sayısal olarak serum TAK düzeylerinin kontrol grubu değerlerine yaklaştığı, HDL-kolesterol değerlerinde de sayısal bir artışa neden olduğu görüldü. Ayrıca 10 mg B uygulamasıyla da canlı ağırlık ile plazma insülin düzeyinde sayısal bir artış görüldüğü, kan glikoz ile serum LDL-kolesterol düzeylerinin önemli, total kolesterol düzeyleri ile plazma lipaz enzim aktivitelerinin önemsiz düzeyde düştüğü saptandı. Plazma PON1 aktiviteleri ile serum trigliserid düzeyleri, B uygulamalarından etkilenmedi. Sonuç olarak, ratlarda deneysel diyabette görülen karbonhidrat ve lipid metabolizması bozuklukları ile oksidatif stres üzerinde B'un olumlu etkilere sahip olabileceği kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
In this study evaluated the effect of boron (B) as boric acid (BA) on body weight (b.w.), blood glucose, plasma insulin, lipase and paraoxonase (PON1) activities and serum triglyceride, total cholesterol, HDL and LDL-cholesterol, lipid peroxidation (MDA) and total antioxidant capacity (TAC) in STZ-induced experimental diabetes in rats. Sixty male Wistar albino rats (200-250 g) were divided into six groups of ten. The groups received the following treatment: group 1: control group; 2 ml distilled water (by gavage), group 2: 5 mg/kg (b.w.) B, group 3: 10 mg/kg (b.w.) B, group 4: 50 mg/kg (b.w.) i.p. STZ, group 5: 50 mg/kg (b.w.) STZ + 5 mg/kg (b.w.) B and group 6: 50 mg/kg (b.w.) STZ + 10 mg/kg (b.w.) B was administered for four weeks. In experimental diabetic rats, increased serum MDA levels with diabetes were significantly reduced and although it is not statistically significant, serum TAC levels approached to values of control group, and also insignificant increases were observed in HDL-cholesterol levels with treatment 5 and 10 mg/kg B. Furthermore, body weight and plasma insulin levels increased insignificantly, blood glucose and serum LDL-cholesterol decreased significantly, and also insignificant decreases were determined in total cholesterol levels and plasma lipase with treatment 10 mg/kg B. Plasma PON1 activities and serum triglyceride levels were not affected by B treatment. In conclusion, B may have beneficial effects on oxidative stress and carbohydrate and lipid metabolism disorders observed in experimental diabetes in rat.