Postmenopozal hastalarda vazomotor semptomlar ve metabolik sendrom ilişkisi
The relationship between vasomotor symptoms and metabolic syndrome in postmenopausal women
  1. Tez No: 429122
  2. Yazar: SENA SAYAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TANJU PEKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Menopause, vasomotor symptoms, metabolic syndrome
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Menopoz; ovaryan aktivitenin sona ermesiyle başlayan menstruasyonun kalıcı olarak kesilmesi durumudur. Östrojen eksikliği veya dalgalanması, sıcak basması ve gece terlemesi gibi vazomotor semptomlara yol açar. Bu semptomlar kadının hayatını bireysel ve sosyal açıdan olumsuz etkileyebilir. Uyku bozukluklarına yol açarak psikolojik ve fiziksel olarak da hayat kalitesini olumsuz etkileyebilir. Bu semptomlar, bazı kadınlarda daha fazla hissedilirken, bazı kadınlarda çok daha hafif atlatılmaktadır. Biz de postmenopozal kadınlarda vazomotor semptomlarla metabolik sendrom arasında ilişki olup olmadığının araştırılmasını amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız; Haziran 2015 - Aralık 2015 tarihleri arasında Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği, Menopoz polikliniğine başvuran, en az 1 yıldır adet görmeyen (postmenopozal) ve metabolik sendromu olan hasta grubu ve metabolik sendromu olmayan kontrol grubu oluşturularak toplam 200 kişi ile gerçekleştirildi. Vazomotor semptomlar sıcak basması ve gece terlemesi varlığına göre skorlandı. Metabolik sendrom tanısı için UDF + AHA / NHLBI konsensus kriterleri kullanıldı. İki grubun demografik ve metabolik özellikleri ile vazomotor semptomları ve kemik mineral dansiteleri karşılaştırıldı. Çalışmamız prospektif olarak yapıldı. Vaka-kontrol çalışması olarak planlandı. Bulgular: Çalışma grubunda spinal KMD, femur boynu KMD, femur toplam KMD'si osteopenik olan hastalar ve normal olan hastalar arasında vazomotor semptom şiddeti açısından anlamlı fark görülmedi. Sigara içen ve içmeyen hastalar arasında da vazomotor semptom şiddeti açısından anlamlı fark saptanmadı. Metabolik sendromu olmayan hastalarda metabolik sendromu olan hastalara göre vazomotor semptom şiddeti anlamlı derecede yüksek bulunumuştur. Metabolik sendromu olan grupta metabolik sendromu olmayan gruba göre BMI, AKŞ, spinal KMD, femur boynu KMD anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Metabolik sendromu olan ve olmayan gruplar arasında hemoglobin , femur toplam KMD için anlamlı fark görülmedi. Sonuç: Metabolik sendromu olmayan hastalarda metabolik sendromu olanlarla karşılaştırıldığından vazomotor semptomlar daha çok görülmektedir. Anahtar Kelimeler : menopoz, vazomotor semptomlar, metabolik sendrom
Özet (Çeviri)
The Relationship Between Vasomotor Symptoms and Metabolic Syndrome in Postmenopausal Women Purpose: Menopause is the permanent discontinuance of menstruation that develops after the loss of ovarian activity. Lack of estrogen or fluctuation of estrogen leads to symptoms like hot flushing and night sweats. These symptoms may decrease women's life quality pshycologically and physically. Vasomotor symptom episodes vary in frequency and duration in women. This study aimed to evaluate the association between vasomotor symptoms and metabolic syndrome in postmenopausal women. Material and Methods: We carried out a cross-sectional study of 200 postmenopausal women who were attending a routine health check –up at Marmara Faculty of Medicine Pendik Training and Research Hospital between June 2015-December 2015. Vasomotor symptoms scored as hot flushes and night sweats. Metabolic syndrome was defined by the consensus criteria of IDF and AHA/NHLBI. Results: In total 200 women were included in analysis. Women with vasomotor symptoms had no metabolic syndrome and were younger (p0.05). Conclusion: The presence of metabolic symptoms is associated inversely with metabolic syndrome in postmenopausal women. Lipid abnormality and high BMI seem to be important metabolic components associated with these symptoms.