İmplant - abutment kırılma değerlerinin karşılaştırılması
Comparison of implant - abutment breaking values
  1. Tez No: 429165
  2. Yazar: KEMAL ÇAĞLAR ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENDER KAZAZOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dental implant, abutment fracture, ISO 14801
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Özkan KÇ. Farklı abutment sistemlerinin kırılma değerlerinin değerlendirilmesi. T.C. Yeditepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı, İstanbul 2014. İmplant tedavisi sağlık alanında gelişen teknoloji ile birlikte tek diş eksikliklerinde, parsiyel ve total dişsizlik vakalarında sıklıkla ve başarı ile kullanılan bir tedavi seçeneğidir. İmplant tedavisi bu saydığımız avantajlarına rağmen mekanik ve biyolojik komplikasyonları nedeniyle hekimleri sıkıntıya sokan durumlar oluşturmaktadır. Bu çalışmanın amacı kullanılan implant ve abutmentlerin kırılma değerlerini görmek ve kendi aralarında kıyaslama yapmaktır. Toplamda 40 adet implant, abutment ve vidaları 4 ayrı gruba ayrıldı. ISO 14801 standardı kullanıldı ve implantlar 30 derece açıyla ara parçaya yerleştirildi. Firmanın raşet ve implant anahtarı kullanılarak 25 N tork momenti verildi. İnstron Universal test cihazı saniyede 8 mm/sn hızla kırılma gerçekeleşene kadar kuvvet uyguladı. Bu işlem teker teker 40 implanta birden uygulandı. Kırılma değerleri ve kırılma yerleri kaydedildi. Elde edilen veriler öğrenci t testi ve oneway anova testi ile istatistiksel olarak değerlendirildi. Sonuç olarak solid abutmentların kırılma değerleri ortalaması (2350 N) dijital abutmentlara göre (1089 N) daha yüksek bulunmuştur. 4.5 mm çapındaki implantların kırılma değerleri ortalaması da (1753 N) 3.5 mm çapındaki implantlara göre daha yüksek (1685 N) olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Implant treatment is used frequently and successfully in one tooth loss, partial and complete tooth loss. Despite the implant therapy's advantages, dentsits has some problems because of the mechanical and biological complications. This subject's aim is to see the breaking values of the implants and abutments and compare them. Totally 40 implants, abutmetns and screws are divided into 4 different groups. ISO 14801 standard is used and implants are placed with 30 degree angle to transition piece. 25 N torque moment is calibrated by using the company's implant devices. Instron Universal test machine applied an increasing force until the breaking happens with the speed of 8 mm per second. This process is applied to 40 implants one by one. Breaking values and breaking spotsa re saved. Datas are statistically evaluated by using student t test and oneway anova test. As a result, solid abutments' mean breaking value (2350 N) is higher than digital abutments' (1089 N). 4.5 mm platform diameter abutments' mean breaking value (1753 N) is higher than 3.5 mm platform diameter abutments' (1685 N).