Bronşial astımlı çocuklarda periferik perfüzyon indeksinin rolü
The role of peripheral perfusion index in children with bronchial asthma
- Tez No: 866910
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NUH YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Astım Atak, Periferal Perfüzyon İndeksi, Asthma Attack, Peripheral Perfusion Index
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bronşial Astımlı Çocuklarda Periferik Perfüzyon İndeksinin Rolü Amaç: Bronşial astım, küçük hava yollarının reversible inflamatuvar obstrüksiyonu sonucu ortaya çıkan alt solunum yollarının hastalığıdır. Bu çalışmada, çocuklarda bronşial astımla ilişkili periferik perfüzyon indeksi (PI) ölçümlerinin, bronşial astım atak sınıflamasıyla ilişkisinin araştırılmasını ve elde edilen değerlerden kullanılabilecek ayırt edici cut-off değerlerinin bulunmasını amaçladık. Ayrıca atak tedavisinde inhaler beta2 agonist kullanımının periferik PI üzerine etkisini değerlendirmeyi amaçladık. Yöntem: Bronşial astım semptomları ile hastanemize başvuran ve inhaler tedavi verilmek üzere günü birlik veya yatarak tedavi alması planlanan 5-12 yaş arası çocuklar, bronşial astım sınıflandırması yapılarak değerlendirildi. Sınıflandırma Türk Toraks Derneği Astım Tanı ve Tedavi Rehberi ve Global Initiative for Asthma (GINA) Tanı ve Tedavi Uzlaşı Raporu 2019'a göre yapıldı. Hastalara inhaler tedavi verilmeden önce vital bulgular alındı, Masimo SET Radical-7 Pulse CO-Oximeter cihazıyla bakılan arteriyel oksijen hemoglobin satürasyonu (SpO2) ve periferik PI değeri kaydedildi. Ardından uygun inhaler tedavisine başlandı, inhaler tedavi devam ederken PI değerlerindeki değişiklikler kaydedildi. Bulgular: Astımlı çocuklarda PI değerlerinin normalden yüksek olduğu izlendi (p=0,001). PI parametresinin astım tanısına yönelik kesinlik analizinde ROC eğirisi altında kalan alanın (EAA=0,842) istatistiksel olarak anlamlı düzeyde olduğu (p=0,001), 2,25 kesim noktasının duyarlılık (0,771) ve özgüllük (0,857) değerlerinin yüksek olduğu gözlendi. PI parametresi kullanılarak astım atakla başvuran hastaların hastaneye yatış gereksinimi olup olmayacağına yönelik bakılan ROC analizinde, eğri altında kalan alanın (EAA=0,830) istatistiksel olarak anlamlı olduğu (p=0,020), 3,25 kesim noktasının duyarlılık (0,990) ve özgüllük (0,567) değerlerinin yüksek olduğu gözlendi. Sonuç: Astım atakla başvuran hastalarda başvuru sırasında bakılan PI değerinin astım atak tanısı koymada ve hastaneye yatış kararı vermede değerli bir parametre olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
The Role of Peripheral Perfusion Index in Children with Bronchial Asthma Aim: Bronchial asthma is a disease of lower respiratory tract caused by reversible inflammatory obstruction of the small airways. In this study, we aimed to investigate the relationship between bronchial asthma attack scoring and PI measurements in children and find distinctive cut-off values that may be used for asthma attack classification. In addition, we aimed to evaluate the effect of inhaler beta2 agonist on PI measurements. Method: Children between the ages of 5-12 who applied to the our hospital with symptoms of asthma and who will receive inhaler treatment were evaluated by classifying the severity of asthma. Classification was made according to Turkish Thoracic Society Asthma Diagnosis and Treatment Guidelines and GINA Diagnosis and Treatment Consensus Report 2019. Vital findings were taken before inhaler treatment, and the value of SpO2 and PI were recorded by Masimo SET Radical-7 Pulse CO-Oximeter device. Then, appropriate inhaler treatment was initiated and changes in PI values were recorded while inhaler treatment was continuing. Findings: In the diagnostic analysis of PI parameter for asthma, it was observed that the area under the ROC curve was statistically significant (p = 0,001). Sensitivity (0,771) and specificity (0,857) values of 2,25 cut-off point of PI value were observed to be high enough. It was observed that the area under the ROC curve was statistically significant in the accuracy analysis of whether patients admitted with the PI parameter with an asthma attack or not were hospitalized (p = 0,020). It was observed that the sensitivity (0,990) and specificity (0,567) values of the 3,25 cut-off point of the PI value were high enough. Result: We think that the PI value, which is examined at the first, is a valuable parameter in diagnosing asthma attack and hospitalization decision.