The trade unions during the February 28 period
28 Şubat sürecinde sendikalar
  1. Tez No: 429255
  2. Yazar: ÜLKÜ NUR ZENGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRÜ KARATEPE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: 28 Şubat, sendikalar, 5'li Çete, TÜRK-İŞ, DİSK, TİSK, TESK, TOBB, February 28, trade unions, Gang of the five, TÜRK-İŞ, DİSK, TİSK, TESK, TOBB
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
ÖZET 28 ŞUBAT SÜRECİNDE SENDİKALAR Zengin, Ülkü Nur Yüksek Lisans, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Şükrü Karatepe Şubat 2016, 138 sayfa 28 Şubat darbesi, Türk siyasal hayatında“post-modern darbe”olarak yerini almıştır. 28 Şubat'a bu sıfatı kazandıran ise yönteminin önceki darbelere göre gösterdiği farklılıktır. Alışılmış olanın aksine 28 Şubat'ta asker kışlasından çıkmamış, silah kullanmamış ve yönetime doğrudan el koymamıştır. Bunun yerine“silahsız kuvvetler”olarak tanımlanan farklı toplumsal aktörler organize edilerek oluşturulan baskı ortamı sonucunda mevcut iktidara hayat hakkı tanınmamıştır. Bu çalışmada 28 Şubat darbesinin meydana geldiği süreçte sendikaların söylem ve faaliyetleri incelenmiştir. Özellikle“5'li Çete”olarak nitelendirilen toplumsal bloğa dahil olan işçi ve işveren sendikalarının tutum ve faaliyetleri sendika-siyaset ilişkisi bağlamında ele alınmıştır. Türk-İş ve DİSK işçi konfederasyonlarına, TİSK ise işveren konfederasyonlarına örnek olarak seçilmiştir. Sonuç olarak varoluşlarını demokrasinin varlığına borçlu olan sendikaların 28 Şubat anti-demokratik sürecine verdikleri katkının bir paradoks olduğu ve üyelerini haklarını korumak ve geliştirmek olan asıl amaçlarının aksine ideolojik kaygılarla hareket ettikleri ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
TRADE UNIONS DURING THE FEBRUARY 28 PERIOD Zengin, Ülkü Nur Msc., Department of Political Science and Public Administration Supervisor : Prof. Dr. Şükrü Karatepe February 2016, 138 pages The February 28 coup, was recorded in the political history of Turkey as a“post-modern military coup”. This feature of the February 28 has to do with differences in its conduct, as compared to the previous military coups. In contrast to the usual conduct of the coups, the February 28 coup was carried out while the military remained at the barracks, without use of weapons and without taking ower the political power. Instead, various societal actors that are called as“unarmed forces”were mobilized to exert pressure over the government which was ultimately forced to quit. In this thesis, the discourse and activities of the trade unions were studied during the process when the February 28 coup took place. Particularly, attitudes and activities of the worker and employer trade unions which were included in the social bloc, called as the 'Gang of the Five' were analyzed within the framework of relationships between trade unions and politics. Türk-İş and DİSK were taken as examples of worker trade unions, while TİSK was choosen as the representative of employer associations. In the thesis, it is concluded that, support provided by the trade unions, existence of which depends on a functioning democracy, to the anti-democratic process of the February 28 is a paradox. At this period, trade unions behaved ideologically and in contrast to their raison d'etre which is defending and promoting rights of their members. .