Yapı işlerinde çalışanların aldıkları eğitimlerin iş kazalarına etkisi
The affect of the educati̇on to occupati̇onal acci̇dents i̇n constructi̇on sector
  1. Tez No: 429323
  2. Yazar: KEZBAN TÜRKMEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN TAHSİN KALAYCI, ÖĞR. GÖR. OKTAY TAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kazalar, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Accidents, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnşaat Sektörü, Yapı İşleri, İş Güvenliği, İş Kazaları, Eğitim, Yapı Sektöründe Çalışan Eğitimleri
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gedik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
YAPI SEKTÖRÜNDE EĞİTİMİN İŞ KAZALARINA ETKİSİ Barınma insanoğlunun en doğal ihtiyaçları içerisinde yer almaktadır. Bu da Yapı İşlerini ekonominin temelindeki ana taşlardan biri haline getirmiştir. Bu durumun getirisi olarak da çok hızlı gelişen ve farklı imalatları bünyesinde bulunduran büyük bir sektörü ortaya koymuştur. Sektör içerisinde çalışanlara bakıldığı süreçte ise insan gücünün çok fazla olarak kullanıldığı aşikârdır. Eğitim seviyesi düşük çalışan sayılarının fazla olduğu yapı sektörü iş kazaları konusunda da ilk sıralarda yer almaktadır. Amacımız; Yapı sektöründe çalışanların eğitim seviyelerini, geçirdikleri kazaları ve geçirdikleri kazalar ile alınan eğitimler arasında bağı incelemektir. Sektörde alınması gereken eğitimleri tanımlayarak, çalışanlara verilen eğitimler ile kaza riskini en aza indirmektir. Sonuçta iş sağlığı ve güvenliği konusunda bilinç düzeyi çalışanlarda ne kadar artar ise o kadar kazanın da önüne geçilmesi sağlanacaktır. Araştırmanın birinci bölümünde araştırma konusu, araştırma amacı, araştırma problemi, araştırma soruları, varsayımlar ve araştırmanın sınırlılıkları açıklanmaktadır. Araştırmanın ikinci bölümünde; konu ile ilgili genel bilgilere yer verilmiştir. Araştırmanın üçüncü bölümde araştırmanın yöntemine ilişkin açıklamalar yapılmıştır. Bu bölümde konu seçimi, araştırmanın modeli, çalışma gerçekleştirilirken kullanılan yöntem ve teknikler, çalışma grubu ile veri toplama araçları hakkında bilgiler verilmektedir. Dördüncü bölümde ise elde edilen bulgular irdelenmiş, bağımlı ve bağımsız değişkenlerin tek tek analizleri yapılmıştır. Araştırmanın 5. bölümünde ise tartışma ve önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
THE AFFECT OF THE EDUCATİON TO OCCUPATİONAL ACCİDENTS İN CONSTRUCTİON SECTOR Sheltering is the most fundamental necessity in human's life.Thus, construction works becomes the basic element ofeconomy.Because of this reason a huge sector which develop very speedy and consist of different manufactures emerge.When we examine the workers in that sector,it's clear that human power is important for that sector.Construction sector in which the number of illiterate workers are high is the most risky sector about work accidents. To prevent the work accidents in construction sector, while increasing the education level of workers in that sector, it's necessary to increase the ability of workers and aimed behaviours bu organising efficient educations to define the occupational educational needs of workers. Our aim is; to examine the relations of the educational level of workers in construction sector and the accidents that they had and the relationship between the education they got and the accidents they had.Then , bu defining the necessary educations in that sector, we aim to point out the methods for minimizing the accidents' risks.We shouldn't forvet that while workers do their job,the more the workers' mental level increase,the more they behave in safe.For increasing that level,the most important efficient is the vocational educations that the workers got. In the first part of this research,research's subject,aim,searching matter ,searching questions,hypothesis and limitations of research are explained.