Ortaokul (5., 6., 7., 8. sınıf) matematik dersinde öğrencilerin öğrenmekte zorlandıkları konular, nedenleri ve çözüm önerileri
Subject matters secondary school students (5th, 6th, 7th and 8th grades) find difficult in math classes, reasons of difficulty and recommendations for solutions
  1. Tez No: 429454
  2. Yazar: ÖZGÜL YAYLA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLGÜN ALPAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Secondary school, Mathematics, SBS, PISA, TIMSS. Total Number of
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 265
Özet
Bu araştırma ortaokul (5. , 6. , 7. , 8. sınıf) matematik dersinde öğrencilerin öğrenmekte zorlandıkları konuları, nedenlerini ve çözüm önerilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada betimsel model kullanılmıştır. Bunun için 1728 öğrenciye ve 93 öğretmene üçlü likert tipi anket uygulanmış, anketin sonunda ise öğrenci ve öğretmenlere açık uçlu sorular yöneltilmiştir ve diğer veriler için döküman incelemesi yapılmıştır. Nicel verilerin analizi için frekans, yüzde, Mann Whitney U testi gibi betimsel istatistikler kullanılırken nitel verilerin analizi için içerik analizi yapılmıştır. Yurt içinde yapılmış SBS 2010-2011-2012-2013 sınavları matematik test verileri ve uluslararası alanda yapılan PISA ve TIMSS sınavlarının matematik Türkiye sonuçları da birincil kaynaklardan elde edilen dökümanlardan incelenmiştir. Araştırma sonucunda genel olarak en zorlanılan alt öğrenme alanlarının sayılar ve geometri olduğu görülmüştür. Öğrencilerin matematikte zorlanma nedenleri ve çözüm önerilerine ilişkin öğrenci ve öğretmen görüşleri farklı kategorilere ayrılarak yorumlanmıştır. Araştırma sonuçları doğrultusunda eğitimcilere, kurumsal ve bireysel bağlamlı önerilerde bulunulmuştur. Anahtar kelimeler : Ortaokul, matematik, SBS, PISA, TIMSS. Sayfa adedi : 263 Danışman : Doç. Dr. Gülgün BANGİR ALPAN
Özet (Çeviri)
This study was carried out in order to determine the subject matters which students of secondary schools (5, 6, 7, 8th grades) have difficulty in learning Maths, the reasons why they find them difficult and to develop recommendations for solutions. A descriptive model was employed in the study. In order to serve this purpose, a questionnaire of three-point Likert scale was administered to 1728 students and 93 teachers and subsequent to the questionnaire, open-ended questions were asked to the students and teachers. Besides, document analysis was performed. For the analysis of the quantitative data, such descriptive statistics like frequency, percentage and Mann Whitney U, were employed, while, for the qualitative data, content analysis was employed. The Mathematics tests results of the SBS exams employed within the country in 2010, 2011, 2012 and 2013 and the Mathematics scores of Turkey in internationally-held exams PISA and TIMSS, obtained from the direct resources, were examined. The results suggest that the subject matters students find most difficult are numbers and geometry. The reasons why students have difficulty in Mathematics and the opinions of students and teachers on the recommendations for the solutions were interpreted indifferent categories. In line with the results of the study, several institutional-based and individual-based recommendations were put forward for trainers.