Üniversite öğrencilerinin internet bağımlılığı düzeyleri ile din algıları üzerine bir araştırma
A research on the internet addiction levels and religious perseptions of university students
- Tez No: 429594
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN PEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, İletişim Bilimleri, Religion, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: İnternet, bağımlılık, internet bağımlılığı, din, din algısı, The İnternet, addiction, the Internet addiction, religion, religious perception
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
ÖZET ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN İNTERNET BAĞIMLILIĞI DÜZEYLERİ İLE DİN ALGILARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Eldar KERİMOV Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı, Yüksek Lisans, Mayıs/2016 Danışman: Prof. Dr. Hüseyin PEKER Bu çalışma Üniversite Öğrencilerinin İnternet Bağımlılığı Düzeyleri ile Din Algıları Arasındaki İlişkini saptamak amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, Ondokuz Mayıs Üniversitesinin farklı fakültelerinde 2015-16 öğretim yılında kayıtlı bulunan öğrenciler oluşturmaktadır. Çalışma grubunun belirlenmesinde basit random örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Bu şekilde belirlenen araştırmanın çalışma grubunu OMÜ öğrencilerinden farklı sınıflarda okuyan gruplarından toplam 419 öğrenci oluşturmaktadır. Örneklem üniversite kademesindeki öğrencilerden oluştuğu için, örneklemde en küçük yaş 18 iken en büyük yaş 33'tür. Veriler üç bölümden oluşan bir ölçme aracı kullanılarak Aralık 2015 tarihinde toplanmıştır. Ölçme aracının ilk 13 soruluk kısmı bağımsız değişken olarak cinsiyet, bölüm, yaş, sınıf, internet kullanma süresi ve amacı, sosyal paylaşım sitelerinden gündelik kullanma süresi ve internet kullanma beceri gibi bilgileri içeren anketten oluşmuştur. İkinci bölümü ise bağımlı değişken olan ve 33 sorudan oluşan İnternet Bağımlılığı Ölçeğinden ve 24 sorudan oluşan Din Algısı Ölçeğinden oluşmuştur. Verilerin değerlendirilmesinde t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. İnternet Bağımlılığı ve Din Algısı Ölçeğinin Cronbach Alpha güvenirlik katsayısı 0,95 ve test-yarı test güvenirlik katsayısı ise 0,84 olarak bulunmuştur. Ölçeklerin yapı geçerliliğini belirlemek amacıyla factor analizi yapılmış ve ölçeklerin geçerliliğinin yeterli olduğu görülmüştür. İnternet Bağımlılığı ve din algısı puanı ile değişkenlerin ilişkisi incelenmiş ve farklı sonuçlar alınmıştır. Genel olarak araştırmanın sonucunda üniversite öğrencilerinin internet bağımlılığı düzeyleri ile din algıları arasında negatif bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A RESEARCH ON THE INTERNET ADDICTION LEVELS AND RELIGIOUS PERCEPTIONS OF UNIVERSITY STUDENTS Eldar KARIMOV Ondokuz Mayıs University, Institute of Social Sciences Philosophy and Religious Studies Department, Master's Programme, May/2016 Reporter: Prof. Dr. Huseyin PEKER This research was conducted with a view to determine the relationship between the Internet addiction levels and religious perceptions of university sudents. The focus group of the research was chosen by students enrolled in Ondokuz Mayıs University during the 2015-2016 academic year and who studied in various faculties of this university. During the determination of this group simple random method of sampling was utilized. The group determined in this way was chosen by 419 students in total who studied in different faculties of Ondokus Mayıs University. As the focus group of the research was chosen by university students, the minimum age of sampling was 18, whilst the maximum age became 33. The research data was collected in December 2015 by using a measuring tool that consisted of three parts. The first 13-question part of the measuring tool was compiled on the basis of a survey ranging from such independent variables as gender, faculty, age, course, the purpose and duration of the Internet use,daily use duration of social networks and the Internet use skills. The second part was composed of dependent variables, Internet Addiction Measurement scale consisting of 33 questions, and Religious Perception Measurement scale made up of 24 questions. During the evaluation of the collected data t-test and one-way variance of analysis (ANOVA) were used. Cronbach Alpha reliability coefficient of the Internet addiction and reigious percepton measurement scale stood at 0,95 and half-test test reliabilty coeffiecient made up 0,84. In order to determine the validity of the measurement scales, factor analysis was made and the reliabilty of the mesurement scales was found adequate. The relationship between the Internet addiction and religious perception findings and basic variables was investigated and different findings were obtained. Overall,the findings of the research have shown negative relationship between the Internet addiction levels and religious perceptions of university students.