Evlilik doyumu ile bilişsel şemalar arasındaki ilişki
The relationship between the marital satisfaction and cognitive schemas
  1. Tez No: 429602
  2. Yazar: ESRA TAŞDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. GÜL ERYILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik doyumu, Bilişsel şemalar, Marital satisfaction, Cognitive schemas
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu araştırmanın amacı, evli çiftlerin evlilik doyumu ile çiftlerin bilişsel şemalarını karşılaştırmalı olarak incelemektir. Araştırmada kullanılan veri toplama araçları 'İlişkilere İlişkin Bilişsel Çarpıtmalar Ölçeği', 'Evlilik Yaşam Ölçeği', 'Beck Depresyon Envanteri', 'Beck Anksiyete Ölçeği' ve 'Demografik Soru Formu'dur. Araştırmaya İstanbul ilinin merkez ilçelerinde yaşayan 99 evli birey (66 kadın, 33 erkek) katılmıştır. Araştırmaya katılan bireylerin gönülü olmaları esas alınmış olup; 18–60 yaş aralığında olma şartı aranmıştır. Araştıma verileri SPSS–16.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Demografik bilgiler ve ölçeklerden alınan veriler korelasyonel hale dönüştürülerek tablo haline getirilmiştir. İlişkilerle ilgili bilişsel şemaların evlilik doyumunu yordama gücünü ortaya koymak amacıyla standart çoklu regresyon analizi yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; cinsiyet, yaş, çalışma durumu, gelir düzeyi, eğitim, aile tipi, kendi ve eş ailesinin ikameti, aile apartmanını olup olmadığı, daha önce boşanma ve ayrılık olup olmadığını gösteren değişkenlerin evlilik yaşam ölçeğine göre istatistikî olarak anlamlı farklılık saptanamamıştır. Evlilik Yaşam Ölçeğine göre İlişkilere İlişkin Bilişsel Çarpıtmalar Ölçeği alt grupları arasında çarpıtma alt ölçek puanları açısından anlamlı fark saptanmamıştır. Evlilik Yaşam Ölçeğine göre Depresyon puanlarında istatistikî olarak anlamlı farklılık saptanmıştır. Evlilik Yaşam Ölçeğine göre Anksieyte puanlarında istatistikî olarak anlamlı farklılık saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the relationship between the marital satisfaction and cognitive schemas of married couples. In this research,“Marital Life Scale- MLS”,“Interpersonal Cognitive Distortions Scale”,“Beck Depression Inventory”and“Demographic Questionnaire Form”were used to collect data. Participants of the study, who are chosen on a voluntary basis, are 99 married individuals. 66 of the participants are women and 33 of the participants are men. The age ranges of the participants vary between 18 and 60. SPSS-16.0, software package used for statistical analysis, was used to analyze the collected data. Tables were created by using the demographic data and the data derived from the questionnaires through converting them into correlational forms. To analyze the relationship between interpersonal cognitive schemas and marital satisfaction, regression analysis was used. It was found out that there wasn't a statistically significant correlation between participants' age, gender, employment status, family type, income level, housing status, level of education, marital history and their marital satisfaction levels. Findings show that there wasn't a statistical significance between participants' marital satisfaction levels and interpersonal cognitive distortions. It was found out that participants' depression levels and their marital satisfaction have a statistically significant correlation. Findings show that participants' anxiety levels and their marital satisfaction have a statistically significant correlation.