Evlilik uyumu ve cinsel doyum arasındaki ilişki
The relationship between marital adjustment and sexual harmony
  1. Tez No: 429603
  2. Yazar: KÜBRA HASDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜL ERYILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik, Evlilik Uyumu, Cinsellik, Cinsel Doyum, Marriage, Marriage Harmony, Sexuality, Sexual Satisfaction
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmada evlilik uyumu ve cinsel doyum arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Örneklem grubu İstanbul'da yaşayan 107 evli bireyden oluşmaktadır. Veriler 'Demografik Soru Formu', 'Evlilik Yaşam Ölçeği', 'Beck Depresyon Envanteri', 'Beck Anksiyete Ölçeği' ve 'Arizona Cinsel Yaşantılar Ölçeği' ile 18-65 yaş arası, soruları anlamaya engel mental ve fiziksel rahatsızlığı bulunmayan, gönüllü katılımcılar üzerinde“Snowball Sampling”(Kartopu Örneklemi) yöntemiyle toplanmıştır. Katılımcılar Grup 1 ve Grup 2 olmak üzere ikiye ayrılmışlardır. Grupsal ayrımlarda baz alınan sistem, Evlilik Yaşam Ölçeğinden 25 puan altı ve üzerinde puan almış olmaktır. Grup 1 ve Grup 2'de incelenen değişkenler ise yaş, cinsiyet, eğitim, gelir düzeyi, evlilik süresi, Evlilik Yaşam Ölçeği puanı, Beck Depresyon Ölçeği puanı, Beck Anksiyete Ölçeği puanı ve Arizona Cinsel Yaşantılar Ölçeği ve alt testleridir. Analiz bulgularına göre; cinsel yaşam memnuniyeti ile evlilik uyumu arasında anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Gruplar arasında yaş, cinsiyet, eğitim, gelir düzeyi, evlilik süresi, çocuk sayısı değişkenleri açısından istatistiki anlamlı farklılık saptanmamıştır. Gruplar arasında Beck Depresyon Ölçek puan ortalamaları, Arizona Cinsel Yaşantılar Ölçeği Toplam, Cinsel açıdan istekli olma (Arizona1), orgazm tatmini (Arizona5) puanları arasında istatistiki anlamlı farklılık saptanmıştır. Beck Anksiyete Ölçek puan ortalamaları, cinsel açıdan uyarılma (Arizona2), Cinsel organın ıslanma/sertleşme durumu (Arizona3), orgazm durumu (Arizona4) Ölçek puanları arasında istatistiki anlamlı farklılık saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to investigate the relationship between marital adjustment and sexual harmony. The sample of the study consists of 107 married people that live in Istanbul. The participants who participated the research voluntarily answered the questions of 'Demographic Question Form, 'Marriage Life Scale', 'Beck Depression Scale', ' Beck Anxiety Scale' and 'Arizona Sexual Experience Scale'. The data was collected by 'Snowball Sampling' method. The ages of participants are between 18-65 that they do not have any mental and physical problems to answer the questions. Participants were divided to two groups as Group 1 and Group 2. The participants were divided to groups according to scores of 'Marriage Life Scale' that is above or below 25 score. The variables that were investigated in Group 1 and Group 2 were age, sex, education, SES, duration of marriage, the score of Marriage Life Scale', the score of Beck Depression Scale, the score of Beck Anxiety Scale, the score of Arizona Sexual Experience Scale and sub tests. According to results of the analyses, there is significant relationship between sexual harmony and marital adjustment. There is no significant difference between the groups according to variables of age sex, education, SES, duration of marriage, number of children. There is significant differences between the groups according to mean scores of Beck Depression Scle, total scores of Arizona Sexual Experience Scale, scores of Sexual willingness (Arizona1), orgasm satisfaction (Arizona5). There is no signifficant difference according to mean scores of Beck Anxiety Scale, scores of sexual arousal (Arizona2), Wetness of Sexual organ / curing condition of sexual organ (Arizona3), orgasm (Arizona4) Scales.