18-25 yaş arası üniversite öğrencilerinin aleksitimi, bağlanma, psikolojik belirtiler ve doğum sırası üzerindeki etkisinin araştırılması
University student between the ages of 18-24; impact of the investigation of alexithmi̇a, attachment, psycholojical semptopms and birth order
- Tez No: 429604
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SABRİ BURHANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Aleksitimi, Bağlanma, Psikolojik Belirtiler, Doğum Sırası, Üniversite Öğrencileri, Alexithymia, Attachment, Psychological Symptoms, Birth Order, University Students
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
AMAÇ: Bu çalışmada amaç normal bireylerdeki aleksitimi, bağlanma, psikolojik belirtiler ve doğum sırası arasındaki ilişkiyi incelemektir. Ayrıca, cinsiyet ve eğitim gibi sosyo - demografik değişkenler ile aleksitimi arasındaki ilişkilerin araştırılması planlanmıştır. YÖNTEM: Bu araştırma 18-25 yaş arasında Üsküdar Üniversitesinde lisans eğitimi görmekte olan 121 katılımcıya sosyodemografik veri formunu doldurmalarından sonra Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri(YİYE), Toronto Aleksitimi ölçeği ve Kısa Semptom Envanteri (KSE) uygulanmıştır. Psikiyatrik tanı almış grup ile karşılaştırma grubundaki katılımcıların,aldıkları puanların normalliğine her iki örneklem için ayrı ayrı bakılmış ve uç değer taşıyan toplam 20 katılımcıya ait veriler veri setinden çıkartılmıştır. Yapılan bu işlemlerden sonra veri setindeki değerlerin, iki grubun kendi içinde normal dağılım gösterdiği belirlenmiştir. BULGULAR: Çalışmamızda, doğum sırası duyguları ifade etme zorluğu faktörü üzerinde etkili olduğu görülmüştür ve ortanca çocukların ortalama duyguları ifade etme zorluğu faktör puanlarının diğer gruplara göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Doğum sırasının kaçınma faktörü üzerinde etkili olduğu ve farkın tek çocukların ortalama kaçınma puanlarının düşüklüğünden kaynaklanmaktadır. SONUÇ: Ortanca çocuklar; tek çocuk, ilk çocuklara ve en küçük çocuklara göre daha fazla duyguları ifade etme zorluğu yaşamaktadır. Tek çocuk olarak yetişen çocukların diğer çocuklara göre kaygı seviyelerinin daha düşüktür. Doğum sırasının kaygı faktörü üzerinde etkili olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION: In this study of alexithymia in normal individuals, is to examine the relationship between birth order,psychological semptoms and attachment. In addition, gender and education, socio - demographic variables and it is planned to investigate the relationship between alexithymia. METHOD: This study among 18-25 years Üsküdar University undergraduate students which 121 participants sociodemographic data form filling after the Experiences in Close Relationships Inventory (EAT), the Toronto Alexithymia Scale and the Brief Symptom Inventory (BSI) was applied. Were diagnosed with a psychiatric comparison group participants in the group, to the normality of the scores was analyzed separately for both samples and a total of 20 participants with extreme values of the data were removed from the data set. After this process the values in the data set, the two groups showed that, in itself, is a normal distribution. FINDINGS: In our study, birth order to express feelings such difficulty factor has been shown to be effective on average and median children to express feelings of distress factor scores higher than those of other groups that have been identified. Avoidance of factors that have an effect on birth order and the only difference is due to the impairment of children's overall avoidance scores. RESULTS: Median children; only child, first by the children and the youngest children are experiencing more difficulty expressing emotions. Children who grow up as an only child's anxiety level is lower than other children. Birth order has no effect on the anxiety factor.