Evli çiftlerde evlilik uyumu ve evlilik çatışması arasındaki ilişkide cinsel doyumun aracı ve düzenleyici rolünün incelenmesi
An examination of the mediating and moderating role of sexual satisfaction in the relationship between marital adjustment and marital conflict among married couples
  1. Tez No: 952648
  2. Yazar: GİZEM ATMACA YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞAHİN KAPIKIRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik uyumu, evlilik çatışması, cinsel doyum, marital adjustment, marital conflict, sexual satisfaction
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu araştırmada evlilik uyumu ve evlilikte çatışma çözme stilleri arasındaki ilişkide cinsel doyumun aracı ve düzenleyici rolü incelenmiştir. Araştırma modeli olarak ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Örneklem olarak ise uygun örneklem kullanılmıştır. Araştırma verileri 285 evli bireyden; Kişisel Bilgi Formu, Yenilenmiş Çift Uyum Ölçeği(YÇUÖ), Romantik Partner Çatışma Ölçeği (RPÇÖ), Yeni Cinsel Doyum Ölçeği (YCDÖ) kullanılarak toplanmıştır. Veriler ile demografik değişkenler arasındaki farklılaşmayı ölçmeye yönelik Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), farklılık bulunan değişkenler arasındaki farklılaşmaya bulabilmek için ise Post-Hoc testlerinden yararlanılmıştır. Ardından aracılık analizi için evlilik uyumu ve evlilikte çatışma çözme stilleri arasındaki ilişkide cinsel doyumun aracılık ilişkisini ölçebilmek için Yapısal Eşitlik Modeli uygulanmıştır. Evlilik uyumu ve evlilikte çatışma çözme stilleri arasındaki ilişkide cinsel doyumun düzenleyici rolünü ölçmeye yönelik ise Hiyerarşik Regresyon analizinden faydalanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda evlilik uyumu, evlilikte çatışma çözme stilleri ve cinsel doyumun; yaş, evlilik süresi ve çocuk durumu değişkenlerine göre anlamlı düzeyde farklılaştığı saptanmıştır. Evlilik uyumu ve evlilikte çatışma çözme stilleri arasındaki ilişkide cinsel doyumun aracı rolüne yönelik yapılan analizlerde ise evlilik uyumu ile Boyun Eğme stili arasındaki ilişkide cinsel doyumun tam aracı rolünün olduğu görülmüştür. Diğer çatışma stillerinin ise aracı rol üstlenmediği saptanmıştır. Evlilik uyumu ve evlilikte çatışma çözme stilleri arasındaki ilişkide cinsel doyumun düzenleyici rolü incelendiğinde; evlilik uyumu ile uzlaşma, kaçınma ve etkileşimsel tepkisellik stilleri arasındaki ilişkide cinsel doyumun düzenleyici etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Diğer çatışma çözüm stillerinin ise düzenleyici rol üstlenmediği görülmüştür. Araştırma bulguları ilgili literatür ile büyük ölçüde uyum içindedir. Bulgular ilgili literatür incelenerek tartışılmıştır. Ardından araştırma sonucu değerlendirilerek uygulayıcı ve araştırmacılara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the mediating and moderating roles of sexual satisfaction in the relationship between marital adjustment and conflict resolution styles in marriage were examined. The research was conducted using a relational survey model. The sample consisted of 285 married individuals selected through convenience sampling. Data were collected using the Personal Information Form, Revised Dyadic Adjustment Scale (RDAS), Romantic Partner Conflict Scale (RPCS), and the New Sexual Satisfaction Scale (NSSS).To analyze differences between demographic variables and research variables, a One-Way Analysis of Variance (ANOVA) was conducted. For variables showing significant differences, Post-Hoc tests were used. Structural Equation Modeling (SEM) was applied to examine the mediating role of sexual satisfaction in the relationship between marital adjustment and conflict resolution styles. To assess the moderating role of sexual satisfaction, Hierarchical Regression Analysis was employed. The analyses revealed that marital adjustment, conflict resolution styles, and sexual satisfaction significantly differed according to age, duration of marriage, and parental status. Mediation analyses indicated that sexual satisfaction had a full mediating role in the relationship between marital adjustment and the submission conflict resolution style. It was found that the other conflict resolution styles did not serve a mediating role. Moderation analyses showed that sexual satisfaction had a moderating effect on the relationships between marital adjustment and the compromise, avoidance, and interactive reactivity conflict resolution styles. It was found that the other conflict resolution styles did not serve a moderating roleThe findings of the study are largely consistent with the relevant literature and have been discussed in light of previous research. Following the evaluation of the research findings, several recommendations were made for both practitioners and future researchers.