Menopoz yaşı,mizaç,benlik saygısı ve anksiyete ile ilişkili midir?
Is menopause age related to temper,self-respect and anxi̇ety?
  1. Tez No: 429605
  2. Yazar: BÜŞRA EVKURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERMİN KESEBİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Menopoz, menopoz yaşı, anksiyete, benlik saygısı, mizaç, Menopause, menopause age, anxiety, Self, Self-esteem, temper
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı; menopoz yaşı ile şimdiki anksiyete düzeyi, benlik saygısı ve mizaç arasında bir ilişki olup olmadığını tespit etmek ve bu ilişkiyi medeni durum, eğitim, çalışma durumu ve menopoza girme şekli gibi bağımsız değişkenlere göre incelemektir. Yöntem: Daha önce psikiyatrik tanı almamış, araştırmaya katılmayı kabul eden menopozal döneme girmiş 100 kadın örneklemi oluşturmaktadır. Katılımcılara“Sosyodemografik Anket Formu”,“Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği”,“Beck Anksiyete Ölçeği”ve“TEMPS-A Mizaç Ölçeği”uygulanmıştır. İstatistiksel analizde, sayısal değişkenlerin karşılaştırılması için T testi, sınıfsal değişken karşılaştırması için Ki-kare testi, bağıntı analizi için ise Pearson korelasyon testi kullanılmıştır. Bulgular: Menopoz yaşı ortalaması 47.5±4.4 olarak bulunmuştur. Evli olan ve olmayan olgular arasında BAÖ ve RBS puanları yönünden fark bulunamazken, çalışmayan olgularda BAÖ ve RBS puanları çalışan olgularda olduğundan daha yüksek bulunmuştur. Doğal ve cerrahi menopoz olguları arasında BAÖ ve RBS puanları yönünden bir fark bulunmamıştır. Menopoz yaşı ile eğitim yılı arasında doğrusal , menopoz yaşı ile çalışıyor olmak arasında ters bir ilişki saptanmıştır. Menopoz yaşı ile siklotimik mizaç puanları arasında ters yönde bir ilişki tespit edilmiştir. Siklotimik mizaca sahip olgular ile diğer mizaç tiplerini bulunduran olgular karşılaştırıldığında BAÖ ve RBS puanları, ilk grupta daha yüksek bulunmuştur. Sonuç: Yapılan araştırma sonucunda; varsayımın aksine menopoz yaşı ile anksiyete ve benlik saygısı arasında bir ilişki saptanmamıştır. Menopoz yaşı ile afektif mizaç tipleri arasında ise; siklomatik mizaç ile bir ilişki saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The purpose of this research is to determine whether there is a relationship or not between the menapause age and current anxiety level, self-esteem and temperament and examine this relationship considering independent variables like marital status, education, employment and form of going through menopause. Method: 100 women gone through menopausal period who has never had a psychiatric diagnosis and has accepted participating in the research comprise the sample.“Socio Demographic Survey Form”,“Rosenberg Self-Esteem Scale”,“Beck Anxiety Scale”and“ TEMPS-A Temper Scale”have been applied to the participants. T test for comparing numeric variable, Ki-Kare test for class variables and Pearson correlation test for correlation analysis have been used in statistical analysis of the acquired data. Results: Avarege age of menapause is identified as 47.5±4.4. No difference was identified about BAÖ and RBS points between married and unmarried ones. However BAÖ and RBS points were determined to be higher on unemployed ones than employed ones. No difference was found between natural and surgical menapause cases in BAO and RBS points. A linear correlation was identified between menapause and education year, and a negative correlation was identified between menapause and being working actively. There was also a negative correlation between cyclothymic temperament points and age of menapause. When the participants that have cyclothymic temperament and ones that have other temperament types are compared, BAÖ and RBS points were identified to be higher in the first group. Conclusion: As a result of the research ;in opposition to our hypothesis, a correlation between menopause age and anxiety and self-respect has not been determined. between menopause age and affective temperament types, a correlation with cyclothymic temperament has been determined.