İn Vitro fertilizasyon tedavisinin menopoz yaşı ve semptomlarına etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of In Vitro fertilization treatment on menopause age and symptoms
- Tez No: 958714
- Danışmanlar: PROF. DR. YAPRAK ÜSTÜN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: İn vitro fertilizasyon, menopoz, düşük over rezervi, menopoz semptomları, infertilite, In vitro fertilization, menopause, diminished ovarian reserve, menopausal symptoms, infertility
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Son yıllarda yaygınlaşan in vitro fertilizasyon (IVF) tedavilerinin kadın üreme biyolojisi üzerindeki uzun vadeli etkileri merak konusudur. Bu çalışmada IVF tedavisinin menopoz yaşı ve semptomları üzerindeki etkileri, tedavi almayan kadınlarla karşılaştırılarak değerlendirilmiştir. Ayrıca infertilite nedenlerine ve tedavi protokollerine göre menopoz etkileri analiz edilmiştir. Materyal ve Metod: Kesitsel nitelikte retrospektif gözlemsel çalışmamız, Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi ÜYT/IVF birimimizde tanı takip ve tedavileri planlanmış, 2007-2018 tarihleri arasına ait 2800 hasta verisi hasta kayıt sisteminden retrospektif olarak taranmıştır. IVF tedavisi almış ve menopozal dönemde olan 64 (Polikistik over sendromu (PKOS), açıklanamayan), Düşük over rezervi (DOR) nedenli IVF olmuş 32 hasta boy, kilo, Vücut kitle indeksi (VKİ) değerleri eşit olan menopoz polikliniğine başvurmuş 886 hastadan herhangi bir nedenle başvuran dahil etme kriterlerine uygun 96 menopoza girmiş kadın hasta olmak üzere toplam 192 kadın dahil edilmiştir. Hastaların yaş, boy (cm), kilo (kg), VKİ (kg/m2), tıbbi özgeçmiş, geçirilmiş operasyon öyküsü, menarş yaşı, menstruasyon düzeni, yaşadıkları coğrafya, sosyokültürel-ekonomik durumları, eğitim durumları, meslek bilgileri, ilaç kullanımı, sigara ve alkol kullanımı, menopoz döneminde semptom sıklıkları, şiddeti, menopoz yaşları, semptomların görülme süresi, anne menopoz yaşı kayıt edilmiştir. Menopoz semptomlarının şiddeti menopoz derecelendirme ölçeği ile değerlendirilmiştir. Bulgular: IVF ve kontrol grubu arasında menopoz yaşı ve semptom şiddeti açısından anlamlı fark bulunmamıştır (p>0.05). Düşük over rezervi olanlarda menopoz yaşı anlamlı şekilde diğer infertilite nedenlerinden daha erkendir (p0.05). Menopoz yaşı ile IVF, VKİ, sigara kullanımı, parite, gravida, ilk menarş yaşı, annesinin menopoz yaşı değişkenleri arasında yapılan regresyon analizinde VKİ'deki her birim artış menopoz yaşını 0.04 yıl geriye çekerken, annenin menopoz yaşındaki her bir yıl artış menopoz yaşını 0.2 yıl ileri atmaktadır (p0.05). Sonuç: IVF tedavisinin menopoz yaşı ve semptomları üzerinde genel olarak anlamlı etkisi bulunamamıştır. Özellikle DOR grubunda erken menopoz saptanmıştır. IVF'nin menopoz üzerindeki uzun dönem etkilerinin netleşmesi için daha kapsamlı, prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: In recent years, the long-term effects of in vitro fertilization (IVF) treatments, which have become increasingly common, on female reproductive biology have attracted considerable interest. This study aimed to evaluate the effects of IVF treatment on menopausal age and symptoms by comparing women who underwent IVF with those who did not receive any such treatment. Additionally, the effects of menopause were analyzed in relation to the causes of infertility and treatment protocols. Materials and Methods: This cross-sectional retrospective observational study included data from 2,800 patients who were diagnosed, followed, and treated at the Assisted Reproductive Technologies/IVF Unit of Etlik Zübeyde Hanım Women's Health Training and Research Hospital between 2007 and 2018. Among them, a total of 192 women were included: 64 menopausal women who had undergone IVF for polycystic ovary syndrome (PCOS) or unexplained infertility, 32 menopausal women who had undergone IVF due to diminished ovarian reserve (DOR), and 96 naturally menopausal women from a menopause outpatient clinic with similar age, body mass index (BMI), and general demographic characteristics. Data collected included age, height (cm), weight (kg), BMI (kg/m²), medical history, history of surgical operations, age at menarche, menstrual regularity, geographic region of residence, socioeconomic and cultural status, educational level, occupation, medication use, smoking and alcohol consumption, frequency and severity of menopausal symptoms, age at menopause, duration of symptoms, and maternal age at menopause. The severity of menopausal symptoms was assessed using the Menopause Rating Scale (MRS). Results: No statistically significant difference was found between the IVF and control groups regarding menopausal age and symptom severity (p > 0.05). However, women with diminished ovarian reserve reached menopause significantly earlier than those with other causes of infertility (p < 0.001). Menopause Rating Scale total and subscale scores were similar between both IVF and control groups, as well as across different IVF indication groups (p > 0.05). Regression analysis revealed that each one-unit increase in BMI was associated with a 0.04-year decrease in menopausal age, whereas each one-year increase in maternal age at menopause was associated with a 0.2-year increase in the participant's menopausal age (p < 0.05). Undergoing IVF and the number of pregnancies did not have a significant effect on menopausal age (p > 0.05). Conclusion: Overall, IVF treatment was not found to have a significant impact on menopausal age or symptom severity. However, early menopause was observed particularly among women with diminished ovarian reserve. Further large-scale prospective studies are needed to clarify the long-term effects of IVF on menopause.