Rhetorical construction of English language teaching research articles in Turkish context: A genre-based discourse analysis
İngiliz dili eğitimi araştırma makalelerinin Türkiye bağlamında söylemsel oluşumu: Tür analizine dayalı bir söylem çözümlemesi
  1. Tez No: 429613
  2. Yazar: MERVE GEÇİKLİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAVAŞ YEŞİLYURT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Education and Training, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Söylem, Tür, AraĢtırma Makalesi, Hitabet, Ġngiliz Dili Eğitimi, Discourse, Genre, Research Paper, Rhetoric, English language teaching
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
Bu tez çalışması, esasen çok yönlü söylem analizi çerçevesinde Türk akademisyenlerin bilgi üretiminde sosyal yönden yapılandırılmış kalıplar olarak İngiliz Dili Eğitimi araştırma makalelerinde örüntülenmiş hitabi edimleri incelemektedir. Analizler, yazılı iletişim aracı olan, İngilizce konuşucu ve İngilizce konuşucu olmayan söylemlerin alışılagelmiş bir yazınsal türünde (Kanoksilapatham, 2003) kısmen yazar duruşu olmak üzere, bağlam, epistemoloji, içerik örüntüsü hususlarını derinlemesine ve değerlendirici bir mantıktan hareketle irdelemek üzere veri çeşitlemesi temelinde ilerlemektedir. Bu hususta, İngilizce konuşucusu olmayan Türk akademik söyleminde bu alışılagelmiş yazınsal türdeki söylemsel oluşumların sunulması ve söylemsel mücadeleden güdülenen söylemsel psikolojiye (Jorgensen & Phillips, 2002) eleştirel bir pencereden bakılması ve böylece akademik uzlaşı veya bağlamlamanın sorgulanması hem evrensel hem de yerel anlamda akademik söylem çalışmalarının genel olarak eksik kaldığı noktalardır. Bu yüzden, bu çalışma literatürde oldukça az ele alınmış olan, İngilizcenin yabancı dil olarak konuşulduğu bir bağlamdaki akademik söylemde, tek bir yazınsal türün oluşumundaki karmaşıklıkları ve çeşitlilikleri belirleyip, hitabet olgusunu ortaya koymayı amaçlayarak ve makaleler hususunda bağlamlama konusunu sorgulayarak, söylem çalışmasının içeriğini daha kapsamlı bir hale getirmektedir. Araştırma, 2015 yılında Türkiye'deki üniversitelerde 30 haftalık bir zaman diliminde toplanmış olan çevrimiçi anket, 145 dakikalık görüşme kaydı dökümleri ve Türk araştırmacılar ve ana dili İngilizce olan araştırmacılar tarafından İngilizce yazılmış İngiliz Dili Eğitimi araştırma makalelerine dayanan iki adet derlem temelinde karşıtsal söylem verileri üzerinden ilerlemektedir. Bulgular, araştırma makalelerinin her bir bölümündeki hitabi yapıların, bütünlük, derinlemesine irdeleme, dayanım ve belirginlik olgularının uygulanmamasından dolayı, tartışmaya açık oluşumlar olduğunu ortaya çıkarmaktadır. Bu bağlamda, İngilizce dil nüfuzunun ölçütlerine göre düzenlenmiş olan bir dizi uygulamanın dışına çıkan araştırma makalelerinde örüntülenmiş bu hitabi yapılar, üstü kapalı bir şekilde kültürel izler taşımaktadır ve görünen o ki bu kültürel etkilerden dolayı da tanınırlık noktasında bir rekabet eksikliği, yani bir söylem mücadelesi eksikliği ve dolayısıyla da bir söylem psikolojisi yokluğu metinlerde gözlemlenmektedir. Bu veriler ışığında, çalışma, metinlerinin nasıl bağlamlandırılması veya tanınırlık için daha geniş bağlamlara nasıl konumlandırılacağına yönelik uygulanabilir içerimler sunmaktadır. Ayrıca, çalışma, bağlam, epistemoloji, içerik örüntüsü ve yazarlık duruşu gibi sosyal türlerin detaylı irdelenmesinde çok yönlü bakış açısı sağlayan söylem analizi çalışmalarının güvenilirliğini ele alarak yöntembilimsel içerimler de sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This PhD thesis primarily investigates the rhetorical acts embedded in the English Language Teaching (ELT) research papers as socially constructed patterns Turkish academics perform for knowledge generation from a multi-perspectival, discourse analytic perspective. The analyses draw on data triangulation with deeper, evaluative account of context, epistemology, content schemata, and partly writer's stance over rhetorical categories observed in a canonical genre (Kanoksilapatham, 2003) of Anglophone and non-Anglophone discourses as the medium of written communication. In this regard, the need to display the discoursive acts operated within this canonical form in Turkish academic discourse as non-English speaking community and build up a critical perspective to discursive psychology driven from discursive psychology (Jorgensen & Phillips, 2002) and thus to question the academic negotiation or contextualization matter are the major drawback of the academic discourse research in universal study scope as well as local one. Thus, the current study extends the discourse framework by attempting to establish rhetoric in written discourse in an EFL context, remaining underrepresented in the literature, through the identification of the complexities and diversities within a single genre performance and thus questioning the issue of contextualization regarding manuscripts. The research draws upon contrastive rhetoric based on two ELT research paper (RP) corpora by Turkish researchers and Anglophone researchers written in English, transcriptions of 145 minutes of interview recordings, and an online survey, which were collected over a thirty-week period in 2015 in the university settings of Turkey. The findings show that, specifically, the employments in each section of research papers are a sort of questionable constructions due to the non-execution of clarity, strength, reflection, and coherence. In this respect, deviating from established course of actions to the standards of English linguicism, the rhetorical categories embedded in the research papers have contain subtle cultural overtones, which seemingly lacks of any competition for recognition, that is discursive struggle, and so turns out the absence of certain communicative acts, that is discursive psychology, in the texts. On this basis, the findings of this thesis have pedagogical implications for how the texts would be contextualized, or situated in wider context for recognition (Kanoksilapatham, 2005). It also has methodological implications for researchers over the discussion on the credibility of discourse analysis with multi-perspectival way of detailed enquiry on social genres (context, epistemology, content schemata, and writer stance).