Kimya öğretmenlerinin etkileşimli tahta kullanımına ilişkin ihtiyaçlarına dayalı örnek hizmet içi eğitim etkinliği geliştirilmesi, uygulanması ve değerlendirilmesi
Being development implementation and evaluation of the sample in-service training activity based on chemistry teachers' needs of using interactive whiteboard
- Tez No: 429636
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜNİR OKTAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İhtiyaç Analizi, Etkileşimli Tahta, Hizmet içi Eğitim, Öğretim Tasarımı, Needs Analysis, IWB, In-Service Training, Instructional Design
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kimya Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu çalışmada kimya öğretmenlerinin etkileşimli tahta kullanımına yönelik ihtiyaçları belirlenmiş ve bu ihtiyaçlar doğrultusunda hizmet içi eğitim etkinliği geliştirilmiş, uygulanmış ve değerlendirilmiştir. Çalışma kapsamında, etkileşimli tahta kullanımına yönelik ihtiyaç analizi sonucuna ve kullanıcı özelliklerine göre öğretim tasarımı süreçleri izlenerek video destekli bireysel öğretim etkinliğine dayalı bir hizmet içi eğitim uygulaması tasarlanmıştır. Araçsal durum çalışması olarak yürütülen bu uygulamaya 2013-2014 Eğitim Öğretim döneminde, Erzurum il merkezinde etkileşimli tahta kullanan 14 orta öğretim kurumunda görev yapan toplam 21 öğretmen katılmıştır. Uygulama aşamasında öğretmenler bireysel olarak hizmet içi eğitim etkinliğine katılmış, sesli düşünme tekniği kullanılarak görüşleri kayıt edilmiştir. Öğretmenlerin sürekli erişimi için içerikler ayrıca taşınabilir ortamda teslim edilmiş ve incelemeleri istenmiştir. Eğitimin sınıf içi uygulamalara yansımalarının değerlendirilmesi için uygulamadan üç hafta ve bir dönem sonrasında olmak üzere iki defa görüşmeler yapılmış ve kaydedilmiştir. Toplanan veriler, içerik analizine tabi tutularak tema, kod ve kategoriler belirlenmiştir. İhtiyaç analizi sonucunda öğretmenlerin içerik temini zorluğu, teknoloji kaygısı, etkileşimli tahta kullanımını zaman kaybı olarak algılanması, teknik destek ve hizmet içi eğitim yetersizliği gibi alanlarda ihtiyaçlarının olduğu görülmüştür. Öğretmenler, hazırlanan hizmet içi eğitim etkinliğinin pratik, öğretici ve diğer hizmet içi eğitimlerden farklı olduğunu belirtmişlerdir. Ayrıca videoları tekrar izlediklerini, örnek etkinlikleri denediklerini ve videoların içinde kullanılan animasyonları beğendiklerini ifade etmişlerdir. Yine derslerinde bu animasyonlardan faydalandıklarını ve içerik bulma konusunda içeriklere daha rahat ulaşabildiklerini belirtmişlerdir. Çalışma sonucunda hizmet içi eğitimlerde, kullanıcıların ihtiyaçlarının ve özelliklerinin dikkate alınmasının, hem ortama dâhil edilen sistemin amacına ulaşması hem de kullanıcıların beklentilerine karşılık verilmesi açısından önemli olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, the chemistry teacher's needs directed to using of interactive whiteboard are determined and in-service training activity is developed, practiced and evaluated in the direction of this needs. In the scope of this study, an in-service training practice based on the analysis result of using the interactive whiteboard and a video supported individually guided education activity which is formed by tracking the processes of instructional design according to user properties is designed. A total of 21 teachers who officiate in 14 secondary education institution using interactive whiteboard in Erzurum city center participate in this practice conducted as instrumental case study. The teachers participate in in-service training activity individually and their comments are recorded by using the technique of thinking aloud in practice phase. Besides, contents are delivered as portable system and wanted to investigate for constant access of teachers. Two negotiations, once in three weeks later and once in a term later after the practice are done and recorded to be evaluated the reflections of education on intraclass practices. Themes, codes and categories are determined by data collected are subjected to content analysis. In the result of the analysis of needs, it is seen that there is needs in areas such as the difficulty of teachers about supplying the contents, worry about technology, being perceived the using of interactive whiteboard as waste of time, the inadequacy in technical support and in-service training. The teachers indicate that the prepared in-service training activity is practical, educational and different from other in-service training activities. Also, they state that they watch the videos again, try the sample activities and appreciate the animations using in videos. In addition, they indicate that they benefit from these animations in their classes and they can reach the contents more easily in matter of finding contents. In the result of this study, it is seen that it is important to take consideration the needs and properties of users from the point of both achieving the purpose of system included in setting and covering the expectations of users.