İslam Borçlar Hukukunda ayni teminat
Real securities in İslamic code of obligations
  1. Tez No: 429685
  2. Yazar: RECEP ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURTAZA KÖSE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İslâm Hukuku, Aynî Temînâtlar, Borç, Rehin, Islamic Law, Real Securities, Debt, Pignus
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 307
Özet
Ticaret hayatının büyük kısmını oluşturan borç ilişkilerinin güven temelinde sürdürülebilmesi için temînât hukukunda aynî temînât vasıtalarına sıklıkla müracaat edilmektedir. İslâm hukukunda borç ilişkilerinde alacak haklarının güvence altına alınması için ele alınan aynî temînât vasıtaları rehin, hakku'l-haps, ipotek ve bey' bi'l-vefâdır. Üçüncü bir kişi veya kişilerin zimmetine ilişkin olan şahsî temînâtlardan daha sonra ortaya çıkan aynî temînât vasıtaları, temînât hukukunun son merhalesini oluşturmaktadır. İslâm hukukunda aynî temînât vasıtaları, bir taraftan alacaklının haklarını güvenceye alırken diğer taraftan ihtiyaç duyulan kredinin daha kolay temin edilmesini sağlar. Karmaşık bir yapıda olan borç ilişkilerinde hak kayıplarının önlenmesi için aynî temînât vasıtaları önemli bir işlevi icra etmektedir. Alacak haklarının nitelik ve nicelik bakımından eksiksiz bir şekilde geri ödenmesi aynî temînât vasıtalarıyla mümkün hale gelebilmektedir. Bu çalışma İslâm hukukunda alacak haklarının güvence altına alınmasını sağlayan ve mahiyeti itibariyle bir aynla ilişkili olan aynî temînât vasıtalarını incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmanın konusu, dört büyük mezhebin literatürü ve diğer hukuk sistemlerinin aynî temînât vasıtalarıyla ilgili hukukî düzenlemeleri dikkate alınarak mukayeseli bir şekilde ele alındı
Özet (Çeviri)
The means of real securities are often applied in the collateral law in order to maintain confidence in the basic debt relations which form a large field of commercial life. In Islamic law, the means of real securities in debt relations which are discussed for securing of rights of credit are pledge, sales incarceration (hakku'l-haps), mortgage and sale-for-repurchase (bye-al-Wufa). The means of real securities which emerge later than personal securities based on the debit of third person or the borrower constitute the final stage of the collateral law. In Islamic Law, the means of real securities while on the one hand secure creditor's rights; on the other hand provide easier credit which is needed. For the prevention of loss of rights in debt relations which has a complex structure, the means of real securities perform an important function. Repayment of debt both qualitatively and quantitatively without any absence can become possible with the means of real securities. This study aims to examine the means of real securities in Islamic law which provide the security of credit rights and are naturally associated with commodity/goods. The subject of the study has been addressed in a comparative way taking into the consideration the literature of the four major jurisprudence schools and the legal regulations of other jurisdictions which are related to the means of real securities.