Nepotizmin örgütsel sessizlik üzerine etkisinde öz yeterlik algısının rolü
The effect of nepotism on organizational silence: The mediating role of self efficacy
  1. Tez No: 429686
  2. Yazar: ABDURRAHMAN ÇALIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATILHAN NAKTİYOK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Nepotizm, Örgütsel Sessizlik, Öz Yeterlilik, Kayırmacılık, Nepotism, Organizational Silence, Self Efficacy
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, çalışanların nepotizm algılarının örgütsel sessizliğe etkisinde öz yeterlilik algılarının rolünü incelemektir. Bu amaçla mevcut araştırma nepotizm, örgütsel sessizlik ve öz yeterlilik üzerine olan alana bu değişkenleri ele alarak ve öz yeterliliğin etkileşimci rolünüde inceleyerek katkıda bulunmaktadır. Bu araştırmada, Van'da iki özel hastanede istihdam edilen 313 işgörenden anket tekniği ile veri toplanmış ve yapılan analizler neticesinde önemli bulgulara ulaşılmıştır. Yapılan bu çalışma sonucunda çalışanların nepotizm algılarının ve öz yeterliliklerinin örgütsel sessizlik davranışlarını etkilediği tespit edilmiştir. Çalışanların nepotizm algısının kabullenici, korunmacı ve korumacı sessizlik davranışlarını artırıcı etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Çalışanların öz yeterlilik algılarının ise kabullenici, korunmacı ve korumacı sessizlik davranışlarını azaltıcı bir etki yaptığı tespit edilmiştir. Bunların yanı sıra çalışanlarının öz yeterlilik algılarının, nepotizm ile örgütsel sessizlik arasındaki ilişkide şekillendirici rol oynadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to examine the role of self-efficacy on the effect of workers' nepotism perception on organizational silence. Therefore, this research contributes to the department which is based on nepotism, organizational silence and self efficacy by dealing with these variants and examining the role of self-efficacy. In this study, by using questionnaire technique, data was collected from 313 staff of two private hospitals and after analysis, important findings were obtained. After this study, it was determined that nepotism perception and self efficacy of employees affect their organizational silence behaviors. It was identified that nepotism perception of staff cause an increase on their such organizational silence behaviors as concession, being protectionist and conservator. On the other hand, it was found that self-efficacy of staff cause a decrease on their such organizational silence behaviors as concession, being protectionist and conservator. Besides these, it was obtained that self efficacy of workers has a role in shaping the relation between nepotism and organizational silence.