Vakıf üniversitelerinde halkla ilişkiler faaliyetlerinin öğrencilerin üniversite tercihleri üzerindeki etkisi üzerine bir araştırma
An investigation into the effect of the public relations activities at foundation universities on the students' preferences or choices of universities
- Tez No: 429707
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ZEYNEP HATİPOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Halkla İlişkiler, Education and Training, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Üniversite, Vakıf Üniversitesi, Devlet Üniversitesi, Halkla İlişkiler, Yüksek Öğretim, Yüksek Öğretim Kurumu, University, Public relations, Foundation University, State University, Higher Education, Council of Higher Education
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nişantaşı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Yükseköğretim kurumları ve özellikle üniversiteler, tarih boyunca bilginin üretildiği, yorumlandığı, zenginleştirildiği, eleştirildiği ve aktarıldığı kurumlar olmuştur. Küreselleşme süreciyle birlikte paralel olarak bilgi, teknoloji, insan, öğrenci, öğretim üyesi akışı ve değişimi de hızla artmaktadır. Bilgi üretme ve aktarma, yenilikçi ve eleştirel bakış açısını yayma ve kaliteli insan gücü yetiştirme gibi özellikleri ile yükseköğretim kurumları, toplumun geleceğini derinden etkileme potansiyeline sahip aktörlerdir. Dolayısıyla günümüzde sayısı hızla artmakta olan devlet ve vakıf üniversitelerinin tercih edilme sebepleri de buna göre değişim ve gelişim göstermektedir. Artık üniversiteler, sadece bulunduğu şehir, akademisyenleri ya da kampüsleri göz önünde buldurularak değil, birçok farklı kriterleri de incelenerek değerlendirilmektedir. Günümüzde yükseköğretim sisteminin temel kurumu olan üniversitelerde, hızla ilerleyen teknolojik gelişmelerin sonucu olarak, bilgi ve iletişim teknolojilerinin de beklentilerin artmasına olanak sağlamıştır. Bu durum yükseköğretimde rekabeti gündeme getirmektedir. Üniversiteler için hayatlarını sürdürebilmek, doluluk oranlarını yüksek tutmak, başarılı olabilmek ve çağın gerektirdiği yenilikleri de bünyesinde bulundurmak büyük önem teşkil etmektedir. Aday öğrencilerin bir üniversiteyi tercih etmesi için üniversitenin konumu, eğitimi, akademisyenleri ve başarısı kadar bilinirliği, etkinlik, organizasyon ve halkla ilişkiler çalışmaları da etkin rol oynar. Bu çalışmada öncelikle yükseköğretim kurumları ve halkla ilişkiler ile ilgili literatür taraması yapılmış ve İstanbul ili vakıf üniversitelerinde okuyan öğrencilerden seçilen bir örneklem grubuna yönelik bir anket çalışmasına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Throughout the history, universities have been the places where information has been produced, interpreted, enriched and transmitted. In parallel with globalisation; information, technology, humanity, learners and academic members' flow and alteration have grown fast. Higher education institutions, with features of producing and transmitting information, inspiring innovative and critical point of view, and upbringing qualified work force, has the potential of directing the community's future. Accordingly the causes in electing between public and private universities, which are increasing in number, show an alteration and progress. Nowadays, those are evaluated in a variety of criteria in addition to taking the location, campus and academic members into consideration. As a consequence of rapid improvement in technology, information and communication technologies has caused the expectations to grow up at the present time. This circumstance makes competition between universities gain currency. Maintaining their existence, keeping their occupancy rates up, achieving success and comprising the necessary innovations of the time have great importance for the universities. Universities' familiarity, organization and public relation works in addition to their locations, academic staff, success and education offered within their bodies also plays an important role for the students as candidates. In this study, a literature review of higher education institutions and public relation work is made, and a survey participated by a sample group of private university students in İstanbul is demonstrated.