Lisede çalışan rehber öğretmenlerin mesleki öz yeterlik algıları ve mesleki tükenmişliklerinin incelenmesi (İstanbul ili Bahçelievler ilçesi örneği)
To researchi̇ng the self-suffi̇ci̇ency of hi̇gh school counselors and the burnout of hi̇gh school counselors
  1. Tez No: 429715
  2. Yazar: SERKAN BELGİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BARIŞ BAŞARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Duyarsızlama, Duygusal Yorgunluk, Tükenmilik, Öz Yeterlik, Öretmen Öz Yeterlii
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nişantaşı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu araştırma: Lise rehber öğretmenlerinin mesleki öz yeterliklerini ve tükenmişlik yaşantılarını bazı değişkenler açısından araştırmak ve betimlemek amacıyla hazırlanmıştır. Araştırma verileri dört araç ile toplanmıştır. Lise Rehber öğretmenleri hakkında bazı bilgileri elde etmek için“ Kişisel Bilgi Formu”, öğretmenlerin tükenmişlik düzeylerini ölçmek için“Maslach Tükenmişlik Envanteri”, öğretmenlerin mesleki öz yeterliklerini ölçmek için“Öğretmenlik Meslek Algısı Ölçeği”kullanılmıştır. Amaç doğrultusunda hazırlanan anket formları, Bahçelievler bölgesinde devlet ve özel okullarda görev yapan 60 rehber öğretmene gönüllülük esasına dayanarak uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 22.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel yöntemleri olarak sayı, yüzde, ortalama, standart sapma kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, rehber öğretmenlerin genel öz yeterlik düzeyler yüksek olmakla birlikte tükenmişlik düzeyleri düşük çıkmıştır. Bu bağlamda öz yeterlik düzeyleri ve tükenmişlik arasında karşılıklı ilişki olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This searching is prepared for analysing high school counselor and their self-sufficiency and burnout. The datas of searching is picked up with four means. We used the“Personal Information form”for the some information about high school counselor,“Maslach Burnout Inventory”is used for to take the teachers' level of burnout and“ The Scale of Teachers' Professional Perception”is used for to measure the teachers' occupation self-sufficiency. These forms were applied to the 60 school counselors that were volunteer in private and government school in Bahcelievler. The datas were analyzed with using the program which is SPSS( statistical package for social sciences) for Windows 22.0. Number, percent, average and standart deviation were used to evaluate datas. According to the research results, the teachers' general self-sufficiency was measured high whereas the level ol burnout has been measured low. So this is meaning of there is some relation between of self- sufficiency and burnout.