Yöneticilerin ve çalışanların karşılıklı rol algısı: Trabzon ilinde kamu sektöründe bir uygulama
Mutual perceptions of the role of managers and employees: A case study i̇n the public sector i̇n Trabzon province
  1. Tez No: 429716
  2. Yazar: RECAİ CENGİZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BURAK HERGÜNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Employee Perception, Managers Perception, Roles, Function, Ability
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Avrasya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
İyi bir yönetici; kavram, teori, metot ve tekniklerinin yanında doğuştan gelen beceri ve yeteneklerini de kullanarak örgütünü, birimini başarıya ulaştırabilmelidir. Başka bir ifadeyle yönetici, rolünü yerine getirirken bilimsel ve sanatsal yönlerini sentezleyerek yönetmelidir. Belirli hedeflere ulaşmak isteyen yönetici, iyi özümsenmiş, algılanmış bir örgüt kültürü içinde başarıyı yakalayabilir ve gerçekleştirmek istediği hedef ve amaçlara ulaşabilir. Bu çalışmada, örgüt ve birimlerde görev yapan yönetici ve çalışanları, yani her kademede yöneticilik görevi yapanları ve onların emrinde çalışanları da esas alarak, yöneticilerin ve çalışanların hem kurum hem de yönetici algılarını; yönetim fonksiyonları, yönetim becerileri ile roller arasındaki ilişkiyi; eğitim, cinsiyet, kademe faktörlerinin yönetici rollerinde algı farklılığı yaratıp yaratmadığını ve roller, beceriler ile fonksiyonların önem derecelerini ortaya koymaktır. Verilerin toplanmasında metafor ve puanlama yöntemleri ile yüz yüze görüşme yöntemi kullanılmıştır. Analizlerin gerçekleştirilmesi ve sonuçlarının bilimsel açıdan değerlendirilmesi için SPSS 14.0 paket programı kullanılmıştır. Sonuçlar puanlama verileri ile metafor verileri birlikte kullanılarak değerlendirilmiştir. Analiz sonucu yöneticilerin hem kurum algısı hem de yönetici algısı pozitif yönde olurken, çalışanların ise kurum ve yönetici algısı olumsuz olarak sonuçlanmıştır. Roller, beceriler ve fonksiyonlar arasındaki ilişki ortaya konarak; fonksiyonlarla beceriler arasında pozitif yönde güçlü ilişki varken, rollerle beceriler, rollerle fonksiyonlar arasında pozitif yönde orta düzeyde ilişki olduğu analiz sonuçlarından anlaşılmıştır.Yine analiz sonucu eğitim, cinsiyet ve kademe faktörlerinin yönetici rollerinde algı farklılığı yaratmadığı tespit edilmiştir. Anahtar Kavramlar: Çalışan Algısı, Yönetici Algısı, Rol, Fonksiyon, Beceri
Özet (Çeviri)
A good manager uses concept, theory, method and techniques together with innate skills and abilities in order to bring its organization, unit to success. In other words, while the manager fulfils his tasks, he must make a management by combining science and art. A manager who wants to achieve a certain goal, may be successful in a well- assimilated, understood organization culture and may reach the goal he wants to realize. In this study, also considering all employees assuming the role of the manager in the organization, so to say to assume the management position in every level, it will be shown whether or not for both the manager and the employees as well as the organization and the manager perceptions, management functions, management skills and relation between the roles, education, gender, level factors cause a difference in the perception of management roles; and also puts into fore the significance of roles, skills and functions. Data was collected by using metaphor and scoring methods and with face- to face meetings. To realize analysis and for scientific evaluation of the results, the SPSS 14.0 package program was used. The results were evaluated by using together the scoring data and metaphor data. While as a result of the evaluation, both corporate perception and management perception of the managers resulted positive, the employee's corporate and management perception resulted negatively. By demonstrating the relationship between roles, skills and functions; it could be seen a positive directed strong relationship between functions and skills, and the positive directed relationship between roles and skills, roles and functions was moderate. As a result of analysis it was also seen that the factors education, gender and level do not cause any difference in the perception of manager roles.