Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının ekonomik etkilerinin incelenmesi
Analysis of economic impact of international credit rating agencies
- Tez No: 429718
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER GÜRKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası Sermaye Hareketleri, Ekonomik Kriz, 2008 Ekonomik Krizi, Kredi Derecelendirme, Uluslararası Kredi Derecelendirme KuruluĢları, Türkiye, International Capital Movements, Economical Crisis, Economical Crisis 2008, Credit Rating, International Rating Orgonizations, Turkey
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Avrasya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Küreselleşmenin artmasıyla ülkeler arası sermaye hareketleri de önemli derecede hızlanmıştır. Sermaye ihtiyacı olan, sermayesinden para kazanmak isteyen ülkelerin veya şirketlerin yatırım kararı alırken yaşadıkları en büyük sorun asimetrik bilgi eksikliğidir. Mali piyasaların çeşitli olmasıyla yaşanan karmaşıklığın analiz edilmesinin yüksek maliyetli olması ve standart bilgiye ihtiyaç duyulması neticesinde kredi derecelendirme kuruluşlarına ihtiyaç duyulmuştur. 19. yüzyılda ihtiyaç olarak ortaya çıkan kredi derecelendirme ihtiyacı günümüzde şirketleri hatta ülkelerin ekonomik yapılarını değiştirebilecek bir güce sahip olmuşlardır. Kredi derecelendirme kuruluşları verdikleri kredi derece notlarının bir tavsiye değil sadece borcun kalitesini gösterdiğini vurgulamaktadır. Ancak şirketler ve ülkeler borçlanırken, yatırım yaparken kredi derecelendirme kuruluşlarının vermiş olduğu notlara göre karar vermektedirler. Ayrıca sermaye sahibi olan batı ülkelerinde fonların çıkışının sağlanabilmesi için yatırım yapılacak olan ülkenin“yatırım yapılabilir”seviyede olması şartı aranmaktadır. Bu bağlamda derecelendirme kuruluşları, vermiş oldukları notlar ile küresel ekonomiye yön vermede önemli aktörler haline gelmiştir. Bu çalışmada kredi derecelendirme kuruluşları, Türkiye'nin kredi notu geçmişi ve ekonomik verilerinin analizi, kredi derecelendirme kuruluşlarının geçmişi, gelecek yüzyıl içindeki konumu ve dünya ekonomisine muhtemel etkisi detaylı olarak ele alınmaktadır. Ayrıca bu çalışmanın en önemli özelliği yapılandırılmış finans araçları ve menkul kıymetler verilerinden faydalanarak, kredi derecelendirme kuruluşlarının, pazar payları üzerine çalışılan ilk tez olmasıdır.
Özet (Çeviri)
Thanks to globalization increase, international capital movements has acelerated significantly. Someone who needs capital and gain more money from their own capital have many problem but the best one is shortage of asymmetric information. Investors and other market participants are in need of standard information because self analysis has high cost. In 19th century, credit rating was occured to fulfil market's need. But nowadays, credit rating process can impress companies, economies even country and global economies. Credit rating agencies affirm that credit notes not an advice for investment, they just an instrument which measure quality of debt. But companies and countries, lead their borrowing or invest decisions, according to credit notes. Moreover severel capital of western development countries can exist provided that destination markets (countries) must have“investment grade”credit note. Accordingly, credit rating agencies has become the most important actors to dominate global economies by declarating credit notes. At this study, credit rating agencies, analysis of national economic indicators and credit rating history of Turkey, credit rating story, position in future and influence of global economies are investigated particularly. Additionaly, the most important feature of this study is, the first thesis to emstimate market share of credit rating agencies by using securities and structured debt finance.