Okul yöneticilerinin iletişim yeterliliklerinin öğretmenlerin stres düzeyleri üzerindeki etkilerinin incelenmesi(Trabzon örneği)
The study of effects of headmasters communi̇ati̇on competences on teachers
  1. Tez No: 429719
  2. Yazar: RUHİYE TUNÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. M. NASIF YOLDAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İletişim, Eğitimde İletişim, Stres, Stres Belirtileri, Contact, Training In Communication, Stress, Stress Symptoms
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Avrasya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmanın temel amacı okul yöneticilerinin iletişim yeterliliklerinin öğretmenlerin stres düzeyleri üzerindeki etkilerinin incelenmesinin belirlenmesini amaçlamıştır. Bu amaç doğrultusunda veri toplam aracı olarak 300 öğretmene anket uygulaması yapılmıştır. Ankette kişisel bilgi formu ile İletişim Yeterlilik Ölçeği ve Stres Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS programında analiz edilmiştir. Öncelikle demografik değişkenler ve ölçeklerin frekans tabloları verilmiştir. Demografik değişkenler ile ölçekler arasındaki ilişkiyi belirlemek için Bağımsız Gruplar t-Testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ile analiz edilmiştir. Farklılığa neden olan grupların belirlenmesi için Post Hoc Testlerinden varyansların homojenliği durumunda Scheffe Testi, homojen olmaması durumunda Tamhane's t2 testinden yararlanılmıştır. İstatistiksel anlamlılık p < 0.05 ve iki yönlü olarak kabul edilmiştir. Sonuç olarak; okul yöneticilerinin iletişim yeterlilikleri ile öğretmenlerin branş ve mesleki kıdem değişkenine göre anlamlı bir farklılık gösterdiği görülmüştür. Mesleki kıdem değişkeninde ise 30 yıl ve üzeri mesleki kıdemin en küçük ortalamaya sahip olarak anlamlılığın sebebi olmaktadır. Stres düzeyi ile demografik değişkenler arasında bir anlamlılığın olmadığı görülmektedir. Okul yöneticilerinin iletişim yeterlilikleri ile öğretmenlerin stres düzeyi arasındaki ilişkiye bakıldığında iki sürekli değişken olarak tanımlanan değişkenler arasında bir ilişkinin olamadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The main objective of this study was to evaluate the qualification of teachers, school administrators can contact stress levels aimed to identify the impact of the examination For this purpose the teacher survey data as a tool for a total of 300.Survey of personal information form to communicate with the Proficiency Scale and Stress Scale. The data obtained was analyzed in the program SPSS. First of all, the scale of demographic variables and frequency tables. Demographic variables and scales to determine the relationship between an independent Groups T-Test and one-way analysis of variance (ANOVA) and analysed. To Post Hoc determination of diversity that is the cause of group homogeneity of variance Tests in the case of the absence of homogeneous Tamhane Test, Scheffe's T2 test.Statistical significance p < 0.05 and twoway. As a result; school administrators teachers with branches and professional communication competencies seniority differ significantly according to a variable.Professional seniority in the variable is 30 years and above have the smallest average professional seniority as significant as the reason.Stress level is not a meaningful between demographic variables with the. School administrators teachers ' stress level with communication qualifications when looking at the relationship between two variables that are defined as a continuous variable is not a relationship between.