İç güvenlik hizmeti veren kolluk kuvvetlerinin karşılaştığı kültürel etkilere dayalı iletişim engelleri
The police forces that serve internal security, faced by communication barriers based on cultural differences
- Tez No: 429723
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEVENT KALYON
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Kamu Yönetimi, Public Relations, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kültür, Güvenlik, İletişim, Culture, Security, Communication
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Avrasya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışmada öncelikle kültür ve kültürel farklılıkların iç güvenlik hizmetlerine etkisi ile iletişim, kültür ve güvenlik arasındaki ilişkinin ortaya koyulması amaçlanmaktadır. Kültür, toplumları ve toplumları oluşturan bireyleri etkilediği gibi, kültürün güvenlik uygulamalarına da büyük etkisi vardır. Kültür konusunda yapılan çalışmalar, kültürün değerler açısından toplumdan topluma farklılıklar gösterdiğini ortaya koymaktadır. Kültürlerin sahip oldukları farklı bilgi, inanç, değer ve tutumlar bireysel bağlamda davranış, fikir ve düşüncelere yansıdığı gibi, örgütsel ortamlarda da sistem, süreç ve yaklaşımları etkilemektedir. Bunun sonucu olarak; bireysel bağlamda davranışlar, fikir, düşünce ve bakış, açıları, kültürden kültüre farklılık gösterdiği gibi, örgütsel bağlamda da sistem, süreç ve yaklaşımlar kültürlere göre değişiklik göstermektedir. Çalışmada aynı zamanda, farklı kültür çevrelerinde insan davranışlarının güvenlik hizmetlerine etkisi ve bu farlılıkların kaynağı olan toplumun kültür kodlarının neler olduğunun tespit edilmesi de de amaçlanmaktadır. Ayrıca tezimize konu olacak konu başlığında da vurgulandığı üzere Türkiye'de emniyet ve asayişi sağlamakla görevli kolluk olan polis ve jandarma teşkilatın da hizmet veren personelin, Türkiye'nin değişik coğrafyalarında, farklı sosyo-kültürel yapılarda görevlerini yaparken, hizmet verdikleri vatandaşların sahip oldukları farklı kültürel kodlarından gelen davranışları alışkanlıkları ritüellerine dikkat ederek ne şekilde davranmaları gerektiği konusuna değinilecektir. Ayrıca iç güvenlik uygulamalarında kültür, iletişim ve halkla ilişkiler bağlamında kolluk kuvvetlerinin görevlerini icra ederken dikkat edecekleri iletişim engelleri tespit edilmeye çalışılıp, toplumun kültüründen gelen bu engellere karşı kolluk kuvvetlerinin uygulayacakları hareket tarzları neler olabilir tespit edilmeye çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
İn this study, it is primarily aimed to reveal the relation between culture, communication and security and the affect of culture and cultural differences to interior security services. Culture, as it effect society and individuals of society also has a big influence on cultures' security enforcements. Studies about culture indicate that cultural values show differences from society to society Various knowledge, believes, values and attitudes that cultures have as they reflect to thought on individual context, olsa effect system, processes and approaches at organizatiol level. As a result of this, as personel beheviours, ideas, thoughts and perspective s shoe differences from cuşture the culture, system, process and approaches likewise show differences at organizational level. İn this study, it is also aimed to determine the effect of individual behaviours from various cultural environments to security services and to determine which cultural codes of the society are the source of these differences. İn addition, as it is emphasized at the title whichis going to be the subject of this thesis, it is going to be discussed how the staff which serves in police and gendermarie departments to provide public order and security should behave while on duty in various geographies, different sociocultural structure;regarding to behaviours, habits and rituals from different cultural codes which are owned by the citizens they serve. Besides it is going to be studied which communication barriers should require caution by security forces while on duty and how they could approach these barriers which are caused by the culture of society on a culture, communication and public relations basis.