1923-1950 Cumhuriyet Dönemi Bergama'da eğitim
Education in Pergamo in the Republic Period (1923-1950)
- Tez No: 429734
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. İBRAHİM İSLAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Tarih, Education and Training, History
- Anahtar Kelimeler: Bergama, Eğitim-Öğretim, Cumhuriyet Dönemi, İzmir, Pergamo, Education and Training, the Republic Period, İzmir
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Bu çalışmada, 1923-1950 Cumhuriyet dönemi Bergama'da Eğitim tarihi incelenmiştir. Bergama'da 1923-1950 yıllarında yapılan eğitim çalışmalarının ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Çalışma, Bergama'da 1923-1950 yılları arasında eğitimde köklü bir değişim ve gelişim olduğunu göstermiştir. Bu değişimin günümüz eğitimine temel oluşturduğu belirlenmiştir. Cumhuriyet ile birlikte Bergama ve köylerinde eğitim çalışmaları ile ilerleme sağlanmıştır. Cumhuriyet Döneminde okulların ilköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretim olarak sınıflandırıldığı ve medreselerin kapatılması ile dinin eğitimdeki etkisinin azaltıldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study investigates the history of education in the Republic Period (1923-1950) in Pergamo (Bergama). In this study, it is aimed to reveal the studies conducted on Turkey's education between the years 1923 and 1950 in Pergamo. The study has showed that Turkish education underwent a radical change and development between the years 1923 and 1950. It has been underlined that this change set a ground for today's education system. Education helped Pergamo and its villages to progress during the period of the Republic. It has been found that schools were categorized as primary schools, secondary schools and higher education and the closure of madrasas diminished the role of religion on education in the period of Republic.