Klasik Türk edebiyatındaki manzum nasihatnamelerde sosyal hayat
Social life in poetic nasihatnames of classical Turkish literature
  1. Tez No: 948542
  2. Yazar: SEVİLAY BAŞARAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHEDDİN İSPİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Nasihat, Maznum Nasihatname, Sosyal Hayat, Değer, Nasihat, Poetic Nasihatname, Social Life, Value
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzurum Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Manzum Nasihatnameler, klasik Türk edebiyatında didaktik bir tür olarak öne çıkan eserlerdir. Genellikle ahlaki, sosyal ve toplumsal değerleri aktarmayı amaçlayan manzum nasihatnameler, okuyucuya öğütler sunar. Klasik Türk edebiyatında, Kutadgu Biligle beraber birçok mensur, manzum veya karışık biçimde yazılmış nasihatname örnekleri ortaya konulmuştur. Manzum nasihatnameler oluşturulurken, mesnevi biçiminin yanı sıra kaside, gazel, terci-i bend gibi çeşitli nazım şekillerinden yararlanılmıştır. Bu durum, eserlerin zenginliğini artırmış ve farklı edebi üslup ve içeriklerin bir araya gelmesine olanak tanımıştır. İdeal bir toplum yaratma amacını güden nasihatnameler, insana ve topluma yönelik değerli öğütler sunar. Bu eserler incelendiğinde, klasik Türk edebiyatının halkla olan bağının ne denli güçlü olduğu anlaşılır. Nasihatnamelerin temelinde insan yer alır ve bu eserlerde insanın hayatının her yönüne dair derinlemesine bilgiler verilerek, toplumsal değerler ve bireysel davranışlar üzerinde durulur. Dolayısıyla, bu metinler sadece edebi birer ürün olmanın ötesinde, topluma yönelik önemli birer rehber niteliği taşır. Bu çalışmamız, giriş ve iki bölümden meydana gelmektedir. Girişte araştırmanın önemi-amacı, yöntemi, sınırlıkları ve nasihatnâmesi incelenen şairler ele alınmıştır. Birinci bölümde nasihatnâmelerin içeriği, yazılma sebepleri, biçim ve kurgusu, üslup özellikleri, yararlandığı kaynaklar, Türk edebiyatındaki manzum nasihatnâmeler hakkında incelemeler yapıldı. İkinci bölümde ise incelemeye esas alınan nasihatnamelerdeki sosyal hayatla ilgili konular tespit edilip değerlendirmeye tabi tutuldu.
Özet (Çeviri)
Manzum Nasihatnameler stand out in classical Turkish literature as a didactic genre, primarily aiming to convey moral, social, and societal values through advice to the reader. Alongside the Kutadgu Bilig, numerous prose, poetic, or mixed-form nasihatname examples have emerged in classical Turkish literature. Various poetic forms like mesnevi, kaside, gazel, and terci-i bend were utilized in composing manzum nasihatnameler, enriching the works and allowing for diverse literary styles and content. These nasihatnameler, aspiring to create an ideal society, offer valuable advice to individuals and society. An examination of these works reveals the strong connection between classical Turkish literature and the public. Nasihatnameler are fundamentally centered on humanity, providing in-depth insights into every aspect of human life and emphasizing societal values and individual behaviors. Therefore, these texts transcend being mere literary products; they serve as significant guides for society. This study comprises an introduction and two chapters. The introduction addresses the research's significance, purpose, methodology, limitations, and the poets whose nasihatnames were examined. The first chapter delves into the content, reasons for composition, form and structure, stylistic features, and sources of nasihatnames, along with analyses of manzum nasihatnames in Turkish literature. The second chapter identifies and evaluates topics related to social life within the examined nasihatnames.