Political economy of tax evasion under probabilistic voting
Olasılık oylama modeli ile vergi kaçırmanın politik ekonomisi
  1. Tez No: 429749
  2. Yazar: FATİH DİNÇSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALDUN EVRENK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi Kaçırma, Seçim, Olasılık Oylama, Vergi Yaptırımı, Tax evasion, Election, Probabilistic Voting, Enforcement
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu çalışma, vergi kaçırmanın hangi koşullar altında bir politik dengenin neticesi olduğunu, siyasi rekabetin teorik bir modelini kullanarak açıklamaktadır. Modelde, seçmenler iki gelir sınıfından birine aittir. Bir gelir sınıfının her bir üyesi aynı geliri elde etmektedir. Tüm gelir sınıfları için gelir vergisi oranı aynıdır. Toplanan vergi, kamu hizmeti ve eğer varsa, vergi toplama harcamalarını finanse etmek için kullanılmaktadır. Yüksek gelir sınıfına ait bazı seçmenler, gelir kaynaklarından dolayı, gelirlerini düşük olarak beyan edebilmektedir. Eğer bir vergi toplama harcaması varsa bu harcama, gelirini düşük beyan eden yüksek gelir sınıfına ait seçmenleri önlemek için kullanılmaktadır. Olasılık oylama modeli kullanılan iki partili bir siyasi rekabet oyunu dengesinde, denge vergi oranı ve denge vergi yaptırım düzeyi endojen olarak belirlenmektedir. Her bir siyasi partini amacı, seçim kazanma ihtimalini mümkün olduğu kadar arttırmaktır. Oyunun dengesinde hiçbir partinin vergi kaçırmayı önleyici yaptırımları vaat etmeyeceği bulunmuştur. Bu sonuç, (i) yüksek gelir gurubuna mensup seçmenlerin toplumdaki oranından, (ii) vergi kaçırabilen yüksek gelir sınıfına mensup seçmenlerin toplumdaki oranından, (iii) vergi yaptırım maliyetinden ve (iv) iki gelir gurubunun birbirine göre siyasi gücünden bağımsızdır.
Özet (Çeviri)
Using a theoretical model of political competition, we study the conditions under which tax evasion persists as a political equilibrium outcome. In the model, voters belong to one of the two income classes: high (H) and low (L). Each member of a given income class receives the same income. There is an income tax levied at a flat rate. The tax proceedings are used to finance the single public good and the tax enforcement efforts, if any. Due to the sources of their income, some of the taxpayers from income class H can report their income as low. If there is any enforcement, it is to prevent those tax payers from under reporting. Both the equilibrium tax rate and equilibrium level of enforcement is determined endogenously, in the equilibrium of a two-party political competition game with probabilistic voting. The objective of each political party is to maximize its chance of an election victory. We found that in the ensuing political equilibrium neither party proposes any tax enforcement. This result is robust to variations in the (i) fraction of high income voters in the society, (ii) fraction of the high income voters who can evade, (iii) the cost of tax enforcement and, (iv) the relative political power of the two income classes.