Rüyada Hz. Peygamber'in görülmesi ile ilgili hadislerin değerlendirilmesi
The evaluation of the hadiths that are about seeing the Prophet in a dream
- Tez No: 429795
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BİLEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Din, Peygamber, Hadis, Rüya, Güvenilir, Religion, The prophet, Hadiths, Dream, Reliable
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Hz. Peygamber'in (s.a.v.) rüyada görülmesi ve bunun ne derece bağlayıcı olacağı, tarih boyunca insanların ilgisini çekmiş ve özellikle ilim adamları arasında tartışılmış bir konudur. Rüya ile ilgili, hadis alanında değişik yönlerden bazı akademik çalışmalar yapılmakla birlikte, Hz. Peygamber'in (s.a.v.) rüyada görülmesi hususunda rivâyet edilen hadisler hakkında müstakil bir çalışma yapılmamıştır. Böyle bir boşluğun ifa edilmesi gerektiği düşüncesiyle“Hz. Peygamber'in Rüyada Görülmesi ile İlgili Hadislerin Değerlendirilmesi”isimli çalışmayı tez konusu olarak seçtik. Tezi, giriş ve iki bölüm şeklinde tasarladık. Giriş bölümünde, rüyanın insanlık tarihindeki yeri, İslâmi ilimler ve çağdaş psikolojide rüya ile ilgili değerlendirmeleri konu edindik. Birinci bölümde, konu ile ilgili hadisleri temel hadis kaynaklarından tespit edip senet yönüyle inceleyerek sıhhat durumlarını ortaya koymaya çalıştık. İkinci bölümde ise ilgili hadisleri, metin tenkidi kriterleri çerçevesinde ele alarak değerlendirmeye çalıştık. Sonuç olarak Hz. Peygamber'in rüyada görülmesi ile ilgili hadislerin bir bölümünün sened yönüyle sahih olduğu tespit edilmekle beraber, metin tenkidi çerçevesinde yaptığımız değerlendirmeler sonucunda bu türden rivayetlerin sahih olamayacağı kanaatine vardık.
Özet (Çeviri)
Seeing the prophet (SAW) in a dream and how much it will be binding have drawn interest throughout history. Aspecially it is a subject that has been discussed among the clerks. Some academic studies have been done in different ways of hadith field about the dreams. But there hasn't been an exclusive study on the hadiths about seeing The prophet (SAW) in a dream yet. With the opinion that suach a gap should be filled, we chose“The Evaluation of The Hadiths that are About Seeing The Prophet in a Dream”as thesis subject.The thesis is consist of three sections. In the introduction section, we handled the subjects the place of the dream in the history of humanity, Islamic science and the evaluation of dream in modern phschology. In the first section, we tried to prove the reliability of the hadiths that are relevant to the subject, stating them from the hadith sources and analyzing their reliability. In the second section we tried to evaluate the hadiths with the frame of text criticizing criterias. As a conclusion some of the hadiths relevant to seeing the prophet in a dream were confirmed that they were realiable. But with the farme of text criticisng criterias, we reached a conclusion that such kind of hadiths couldn't be reliable as a result of our evaluation.