Meryem suresinin kırâatlar yönünden incelenmesi
- Tez No: 429796
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HACI ÖNEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'an, Meryem Suresi, Anlam, Kırâatlar, Quran, Surah of the Virgin, Meaning, Readings
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Kırâat ilmi, Kur'an kelimelerinin eda tarzlarıyla, bunların çeşitlerini incelemektedir. Dolayısıyla bu ilim Kur'an'ın farklı okuma biçimlerini de kendine konu edinmektedir. Kırâat farklılıkları da anlama etki edenler ve anlama her hangi bir etkisi olmayan farklılıklar şeklinde iki kısma ayrılmaktadır. Anlama etki etmeyen kırâat farklılıkları, ses ve telaffuz farklılıkları olup anlamsal bir değer ifade etmez. Anlama etki eden kırâat farklılıkları sayesinde bazen ayetler anlam zenginliği kazanmaktadır. Şüphesiz Farklı okunabilen bir metnin farklı şekillerde yorumlanması da imkân dâhilinde olur. Bu çalışmada Meryem suresi kırâat farklılıkları açısından inceleme konusu yapılmıştır. Barındırdığı hükümler itibariyle, hayli zengin bir içeriğe sahip olan bu sure, tevhit, nübüvvet ve kıyamete dair önemli hususları içermektedir. Meryem suresindeki kırâat farklılıklarının bir kısmı ayetin anlamını etkilerken bu farklılıkların bir kısmının ise mana üzerinde tesiri yoktur. Bundan dolayı çalışmamızda Meryem Suresi, manaya etki eden ve fonetik olup da manaya etkisi olmayan kırâatlar açısından incelenecektir. Bu çalışma, bir giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın konusu, önemi ve metoduna değinilmiştir. Birinci bölümde ise, Kırâatın kavramsal çerçevesi ve kırâat tarihi gibi konular ile beraber anlama etki eden kırâatlar, Kur'an'daki genel hatları itibari ile bazı örnekler üzerinde durularak, bunların ne anlam ifade ettiği açıklanmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde ise, Meryem suresi hakkında genel ve kapsayıcı bilgiler verildikten sonra, surenin içeriğinde hangi konuların işlendiği ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Çalışmanın esas konusu olan Meryem suresi kırâatlar yönünden incelenerek manaya etki eden ve fonetik olup da manaya etkisi olmayan kırâatlar belli bir sıraya göre sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Reading science analyses the variation of the Qur'an's words through affectation style. Accordingly, this science discusses different reading styles of the Qur'an as a subject. Differences in reading are divided into two parts which have an impact on the meaning and which do not have any impact on the meaning. Differences in reading which have no impact on the meaning are the sound and pronunciation differences that do not represent a semantic value. Thanks to differences in reading which have an impact on meaning, verses sometimes gains wealth of meaning. Surely, a text that can be read in different ways is within the bounds of possibility to have different interpretations. This study discusses Surah of the Virgin in terms of differences in reading. This Surah, which has a rich content due to featuring provisions, contains important issues about Monotheism, Prophet hood and the Doomsday. While some of differences in reading of Surah of the Virgin have an impact on the meaning of the verse, some of these differences have no impact on the meaning. Therefore, this study analyses Surah of the Virgin in terms of differences in reading which have an impact on the meaning and which are phonetic and have no impact on the meaning. This study consists of an introduction and two chapters. The introduction is about the subject, the importance and methods of research. The first chapter is about issues such as the conceptual framework of reading, the history of reading together with readings which have an impact on meaning and some examples as outlined in the Qur'an with the explanation of their meaning. The second chapter includes general and inclusive information about Surah of the Virgin and detailed analysis of issues within the content of the Surah. The main subject of this study, Surah of the Virgin, is analysed in terms of readings, and the readings which have an impact on meaning and which are phonetic and have no impact on meaning are presented by a certain sequence.