Bankacılıkta riskten korunma amaçlı finans mühendisliği tekniklerinin kullanımı
Use of hedging techniques of financial engineering in banking
- Tez No: 429833
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR BİLEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Bankacılık, Risk, Finans Mühendisliği, Forward, Future, Swap, Opsiyon, Banking, Risk, Financial Engineering, Forward, Futures, Swaps, Options
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
Hayatın hemen her alanında var olan risk ve risk yönetimi finans sektörünün lokomotifi bankalar açısından son derece önemlidir. Finans sektöründe iyi yönetilmeyen riskler sonucunda ortaya çıkan krizler çok kısa sürede diğer sektörlere de yayılmakta hatta tüm dünya ülkelerinin ekonomilerine zarar verebilmektedir. Bu zamana kadar meydana gelen bütün bankacılık krizlerinin temel nedeni risklerin iyi yönetilmemiş olmasındandır. Son yıllarda mali piyasaların küreselleşmesi sonucu artan rekabetin yanı sıra ekonomik, sosyal ve teknolojik değişimler, finans sektörlerinde belirsizliğe ve istikrarsızlığa yol açmıştır. Bu durum firma ve kuruluşların çalışması için finansal yönetimde yeni bir rol ortaya çıkartırken, finansal kararların karmaşıklığı ve yeni finansal ürünlerin ortaya çıkması mali yönetimin önemini artırmıştır. Finans mühendisliği tasarım, geliştirme ve yenilikçi finansal araçların ve süreçlerin uygulanması ile finansal karar verme problemlerine yenilikçi çözümler formülasyonunu ifade eder. Finans mühendisliği yaygın olarak vadeli finansman başvuruları için kullanılmaktadır. Finans mühendisliği bankacılık kurumları için özel bir ilgi alanıdır. Yeni mali finansman ve yatırım ürünlerinin yanı sıra etkin risk yönetimi prosedürlerinin tasarımı son derece rekabetçi küresel pazarda faaliyet gösteren bankaların canlılığı için çok önemlidir. Böylece, günümüzde bankaların düzenleyici çerçeve olarak risk değerlendirmesi, aktif-pasif yönetimi, finansal planlama, portföy optimizasyonu vb konularda faaliyet gösterirken bankacılık yönetimi, denetim ve kontrol, verimlilik ve etkinlik analizi, birleşme ve satın almalar, müşteri ilişkileri yönetimi gibi bir dizi diğer konulara da özel bir ilgi göstermeleri gerekmektedir. Bu nedenle temel ilke ve stratejileri ile finans mühendisliği tekniklerinin birleştirilip hayata geçirilmesi, küresel bankacılık sektöründe istikrarlı büyümenin sağlanması için gereklidir.
Özet (Çeviri)
Risk and risk management which are inherent in almost every part of life are so important for banks called as cornerstone of financial sector. Crises as a result of poorly managed risks in the financial sector spread to other sectors and even damage the economies of all countries worldwide. The main reason for all banking crises have happened till now is risk not well managed. Economic, social and technological changes in addition to the increasing globalization of financial markets in recent years as a result of competition have brought along uncertainty and instability in financial sector. While this situation causes to born a new role which companies and instutions can work on in financial management, complexity of financial decisions and emergence of new financial goods enhance importance of financial management. Financial engineering means formulation of design, development, implementation of innovative financial instruments & processes and innovative solutions for financial decision making problems. Financial engineering is widely used to apply for short term funding. Financial engineering is special area of interest for banking institutions. Design of effective risk management procedures in addition to new financial and investment goods is so important for viability of banks operating in highly competitive global market. Thus, it is required to give much more importance to a series of related issues such as banking management, audit and control, effiency and effectiveness analysis, merger and acqusition processes, customer relationship management as well as risk assessment as a regulatory frame, asset& liability management, financial management and portfolio optimization.