Murathan Mungan'ın şiirlerinde postmodern unsurlar
Postmodern elements in Murathan Mungan's poetry
- Tez No: 429844
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL TİMUR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Postmodernizm, Postmodern Sanat Estetiği, Postmodern Edebiyat, Postmodern Şiir, Murathan Mungan, Postmodernism, Postmodern Art Aesthetics, Postmodern Literature, Postmodern Poetry, Murathan Mungan
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 723
Özet
Postmodernizm, modernist avangart akımlardan devraldığı mirasa göre şekillenen bir sanat ve edebiyat akımıdır. Postmodern sanat estetiğini belirleyen temel unsurlar özne parçalanması, eklektizm, üst anlatıların yıkılışı, süreksizlik, kaos, belirsizlik, çok seslilik ve çok kültürlülüktür. Söz konusu unsurlar, postmodern edebiyat eserlerinin de temel özelliklerindendir. Bu özelliklerin bulunduğu şiirleri postmodern kategorisinde değerlendirmek ve postmodern teoriye göre incelemek mümkündür. Murathan Mungan, son dönem Türk edebiyatının belki de en üretken ve en fazla okunan yazarlarından biridir. Roman, öykü, deneme, oyun, senaryo, şarkı sözü yazan Mungan, aynı zamanda bir şairdir. Yazdığı yirmi bir şiir kitabı ile 1980 sonrası Türk şiirinde önemli bir yere sahiptir. İkinci Yeni şairlerinden etkilenerek şiire başlayan Mungan, bazı şiir kitaplarında halk edebiyatının etkisinde olsa da genellikle postmodern sanat estetiğine bağlı kalır. Alışılmış şiir anlayışının dışına çıkarak eklektik metinler yazar. Şair, şiirlerinde yerleşik değerlere ve otoritelere karşı çıkarak toplumun dışına itilmiş kişilere yer verir ve eril cinsel söylemi yıkarak eş cinsel söylemi yaygınlaştırmaya çalışır. Şiir metinleri üzerinde deneysel girişimlerde bulunarak bireyselliğe yaslanır. Kişisel yaşamından ve postmodern durumdan kaynaklanan yabancılaşma, yurtsuzluk, yalnızlık, kaçış gibi varoluşsal temaları işler. Pastiş, parodi, alıntı, gizli alıntı, açık ve kapalı göndermeler yoluyla farklı metinlerden malzeme ödünç alır. Mungan'ın şiirleri birçok açıdan postmodern teoriye göre değerlendirilebilir. Bu tezin amacı, postmodern şiire bir çerçeve oluşturup Murathan Mungan'ın şiirlerini bu çerçeveye göre incelemektir.
Özet (Çeviri)
Postmodernism is an art and literary movement that shaped by take over heritage of modernist avant-garde movements. Subject fragmentation, eclecticism, the collapse of inherited metanarratives, discontinuity, chaos, polyphony and multiculturalism are elements of postmodern aesthetics. Also, these elements are the basic features of postmodern literature works. It can be claimed that postmodern poems have these elements, therefore it can be analyzed poem that containing postmodern elements by postmodern theory. Murathan Mungan is one of the most read and productive writer in recent Turkish literature. Mungan who writes novel, stories, essays, plays, film manuscript, song is a famous poet at the same time. He has twenty one poem books and he is accepted an important poet in Turkish poem after 1980. Mungan who started write poem by influenced İkinci Yeni usually links postmodern aesthetics, although he is influenced by folk literature in some his poem books. He writes eclectic texts and he goes beyond traditional poetry. He demurs traditional values and authority and he gives place people who marginalized in society. Also, he tries to generalize homosexual discourse by subvert masculine sexual discourse. He tries to experimental procedures above poem texts and he defends individuality. He works existential themes such as alienation, homeless, loneliness and escape that caused personal life and the postmodern condition. He borrows material from different texts by intertextuality technics suchs as pastiche, parody, quote, confidential quoting, references. Mungan's poems are analyzed many perspectives by postmodern theory. The aim of this work is to create a frame for postmodern poem and to analyze Murathan Mungan's poems by postmodern theory.