Türkiye'de bölgesel kalkınma ajansları ve istihdam üzerine etkileri
Regional development agencies in Turkey and its effects on employment.
- Tez No: 429908
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜNYAMİN BACAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Economics, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Kalkınma, Bölge, Bölge Kalkınma Ajansları
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Topyekun kalkınma toplumun çeşitli kesimleri ve bölgelerarası iş bölümünde dengenin sağlanması bununla birlikte de kalkınmanın sosyal getirilerinin toplum kesimleri ve bölgeler arasında dengeli dağılımı kalkınma planlarının ve hükümet programlarının ilk önceliklerindendir. Günümüz toplumunun sosyal devlet anlayışının bir gereği olarak ekonomik refahın iller, yöreler, bölgeler kısacası ulusun çoğunluğunu kapsayacak şekilde dengelenmesi gereği ortaya çıkmaktadır. Bu bağlamda hazırlanan çalışmada, gelişmiş toplumların da ortalama gelir düzeyi ve büyüme oranı kalkınmışlığın tek göstergesi olmayıp, gelir dağılımının düzgün olup olmadığı hangi faktörlerin etkileriyle elde edildiği, bu dağılımın sahaya ve sektöre yansıması; yani gelişmişliğin paylaşımının verileri dikkate alınmaktadır. Büyümenin ve gelişmenin sürdürebilirliği bu özellikleri işlerliğini tatbik eden bir yönetim ve üretim yapısının varlığı ile sağlanabilmektedir. Mekânda dengeli dağılımı dikkate almayan yönetimler, anlayış ve politikaları ile istikrarı temin etmekte zorlanmakta, sürdürülebilir bir gelişme yakalayamamakta ve sosyal adaletten uzaklaşmış olmaktadır. Türkiye, Avrupa Birliği'ne giriş süreciyle birlikte önceki Kalkınma planlarında teşvik tedbirleriyle süreklilik sağlanmaya çalışılan bölgesel gelişme planlarından vazgeçilerek, AB'nin de politika olarak ön şartlarından olan Bölge Kalkınma Ajansları uygulamaları ile birlikte özel sektör, bölgesel rekabet, sermaye öncelik kazanmıştır. Bu yeni politikanın uygulaması Bölge Kalkınma Ajanslarına verilmiştir. Çalışmanın temel amacı Bölge Kalkınma Ajanslarının, bölgesel gelişme farklılıklarını ortadan kaldırmaya yönelik tedbirleri, hizmetlerle ekonomiyi canlandırma girişimleri, istihdama etkilerini incelemek, bölgesel yatırımları arttırma politikalarını, bölge halkının ve bölgesel kurumların kalkınmaya katılımını incelemektir.
Özet (Çeviri)
In overall development of the various segments of society and to ensure a balance in the inter-regional division of labor which will help the development of society, social returns and balanced distribution across regions development plans and government programs are one of the first priorities.As a requirement of socialstate in modern society Economic prosperty must be balanced at provinces,districts,regions,so it included by mojority of nations. With regard to work on this study, in developed countries the average income level and growth rate of development is not the only indicator of how the structure of income, which is produced with the contribution of the sector, how it is distributed among sectors and space; so that are considered in benefit of devolopment. Sustainability of growth and development and production can be achieved by the presence of the management structure that applied tothese features. The authorities take into account a balanced distribution of space, has difficulty in understanding and policies to ensure stability, social justice can not captured. And it is moved away from a sustainable development. With the accession process to the European Union in Turkey is entering a new application stage, leaving resting on a system of incentives forregional development policies in the development plan. This new approach to the capital of the road map adopted by all EU candidate countries, This new approach undertaking the task of the private sector, fund, and regional competitiveness at the forefront. The main purpouse of the Regional Development Agency of the study, measures to eliminate regional development disparities, the economy, with services to revive attempts to examine the impact on employment, regional investment raising policies, people in the region are and to examine the participation in the development of regional institutions. KeyWords: Development, Regional Development, Regional Development Agencies.