İngilizce okuma ve yazma becerilerinin geliştirilmesinde öz-düzenlemeye dayalı öğretimin etkililiği
Effectiveness of self regulation based teaching in the development of reading and writing skills
  1. Tez No: 429925
  2. Yazar: ŞENİL KILIÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MERİÇ TUNCEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öz-düzenleme, İngilizce okuma ve ingizlizce yazma, Self regulation, Reading and Writing
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 256
Özet
Bu araştırmanın amacı, ingilizce okuma ve yazma becerilerinin geliştirilmesinde öz-düzenleyici öğrenmenin etkililiğinin incelenmesidir. Araştırmada deneysel yöntemin ön-test son-test kontrol gruplu deseni kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, Horwitz ve Cope tarafından geliştirilen Yabancı Dil Öğrenme Kaygısı Ölçeği, Önce (2012) tarafından geliştirilen“A1 Düzeyine Uygun Okuma Becerisi Başarı Test”ölçeği Fry, Kress ve Fountoukidis (2000) tarafından geliştirilen "RubricforWriting- Elementary/Intermadiate kullanılmıştır. Bu veri toplama araçları çalışmanın başında ve sonunda uygulanmıştır. Araştırmanın amacı doğrultusunda, araştırmanın katılımcılarını 2014-2015 öğretim yılında Bolu ilindeki bir meslek lisesi 9. sınıfda öğrenim gören 44 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışma 2014-2015 eğitim öğretim yılının birinci döneminde 10 hafta sürmüştür. Bu süreçte deney grubu öğrencilerine her hafta okuma ve yazma sınavı ve öz-düzenlemeyle öğretim yapılmıştır. Sınav sonuçları her hafta araştırmacı tarafından kontrol edilerek gerekli geri bildirimler verilmiştir. Araştırma sonunda şu bulgulara ulaşılmıştır; Uygulama sonrasında okuma ve yazma becerilerinin geliştirilmesinde öz düzenleyici öğretiminin kullanımına bağlı olarak öğrenci başarısının anlamlı düzeyde yüksek olduğu görülmüştür. Deney ve kontrol gruplarının son-test başarı puanları açısından deney grubu lehine anlamlı farklılık bulunmuştur. Deney grubu öğrencilerinin öz-düzenleyici öğrenmeye yönelik görüşleri incelendiğinde; öğrencilerin program hakkında çalışılarak başarılı olacağını fark etme, notların yükselmesi, okuma yazmada ilerleme, sınav kaygısını yenme, yabancı dilin gelişmesi, İngilizce dersini sevmeye başlama konularında olumlu görüş belirtirken; programda okuma yazma becerilerinin seçilmesi ve her hafta yapılan sınavların test olmaması konusunda olumsuz görüş belirtmişlerdir. Sonuç olarak öz- düzenleyici öğretiminin, ingilizce okuma ve yazma becerisini olumlu yönde etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine effectiveness of self regulation based teaching in the development of reading and writing skills. Pre-test-post-test control group design of experimental method wasused in thestudy. As a data collection tool,“Foreign Language Learning Anxiety Scale”developed by Horwitz, Horwitz ve Cope (1986),“A1 Reading Test”developedby ÖNCE (2012),“Rubricfor Writing-Elemantary/Intermadiate”developed by Fry, Kressand Fountoukidis (2000) were used. At the beginnig end of the study academic achievement test is re-applied. In the line with this aim, the participants of the present study consisted of 44 high school students, studying at 9 thgrades during 2014-2015 Academic year at Anatolian Vocational High School in Bolu. This study took ten weeks in the first term of 2014-2015 education year. In this process reading and writing test swereapplied to experimental students. The results of the tests were checked very week by researcher and necessary feedback was given. The following conclusions are reached as a result of the research; Reading and writing achievement of the sample group increased significantly depending on the instruction in tagreted with self-regulated learning. Statistically significant difference was found between control and sample groups in reading and writing test. The view of sample group students about self-regulated learning program were investigated that; Students expressed their positive opininons about; realize to be successful with studying, rising exam results, progress in reading and writing, reducing anxiety of tests, improving English, began to love English, Students expressed their negative opininons about; selecting writing and reading skills into program, weekly quizes. Inconclusion, Self regulated learning was positively affected English reading and writing skills.