6. sınıf Fen Bilimleri dersinde senaryo temelli öğrenme yönteminin akademik başarı, tutum ve kalıcılığa etkisi
Effects of using scenario-based learning method in 6th grade science classes on academic achievement, attitudes and permanence
  1. Tez No: 429924
  2. Yazar: CANAN KEMİKSİZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVİLAY YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Senaryo Temelli Öğrenme Yöntemi, Maddenin Tanecikli Yapısı, Başarı, Tutum, Kalıcılık, Scenario-Based Learning Method, Particulate Model of Matter, Achievement, Attitude, Permanence
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 211
Özet
Araştırma; Fen Bilimleri dersi, Maddenin Tanecikli Yapısı ünitesinde Senaryo Temelli Öğrenme yönteminin ortaokul altıncı sınıf öğrencilerinin akademik başarılarına, dersin kalıcılığına ve öğrencilerin tutumlarına etkisini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma, ön test-son test kontrol gruplu deneysel bir çalışmadır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2014-2015 öğretim yılı İzmir ili Bornova ilçesinde Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı bir ortaokulda okuyan 99 öğrenci oluşturmaktadır. 6. sınıflar arasından okuduğunu anlama, tutum ve başarı bakımından birbirine denk dört sınıf alınarak, deney (50) ve kontrol (N=49) grupları random olarak belirlenmiştir. Maddenin Tanecikli Yapısı ünitesi deney grubunda, Senaryo Temelli Öğrenmeye dayalı öğretim etkinlikleri ile kontrol grubunda ise geleneksel öğretim temel alınarak 6 hafta boyunca işlenmiştir. Araştırmanın başında öğrencilere Kahramanoğlu (2000) tarafından geliştirilen okuduğunu anlama testi, deneysel işlem öncesinde ve sonrasında Geban ve ark. (1994) tarafından geliştirilen Fen Bilimleri Tutum Ölçeği ve araştırmacı tarafından geliştirilen Akademik Başarı Testi uygulanmıştır. Araştırmada, Senaryo Temelli Öğrenme yöntemine uygun olarak hazırlanmış olan senaryolarla dersin işlenmesinin öğrencilerin akademik başarıları, tutum ve kalıcılığına etkisini tespit etmek için veri toplama araçlarından elde edilen nicel veriler kullanılmıştır. Nicel verilerle SPSS 20.00 istatistik paket programında yer alan bağımsız gruplar için t-testi ve bağımlı gruplar için t- testi yapılmıştır. Bu çalışma sonunda Fen Bilimleri dersine yönelik ön test-son test tutum puanları arasında anlamlı farklılık olduğu belirlenmiştir (t(48)= -4,67; p< ,05). Deney grubunda yer alan öğrencilerin deneysel işlem öncesi tutum puan ortalamaları 63,90 iken, Senaryo Temelli Öğrenme uygulamaları sonrası 69,24'e yükselmiştir. Bu bulgular, Senaryo Temelli Öğrenme yönteminin Fen Bilimleri dersine yönelik tutumlarını olumlu yönde artırdığını göstermektedir. Fen Bilimleri dersi, ön test-son test akademik başarı puanları arasında deney grubu lehine anlamlı farklılık olduğu belirlenmiştir (t(49)= -7,94; p< ,05). Deney grubunda bulunan öğrencilerin deneysel işlem öncesi puan ortalamaları 11,50 iken, Senaryo Temelli Öğrenme uygulamaları sonrası 16,42'ye yükselmiştir. Bu bulgular, Fen Bilimleri dersi“Maddenin Tanecikli Yapısı”ünitesine ilişkin Senaryo Temelli Öğrenme yönteminin ders başarılarını olumlu yönde artırdığını göstermektedir. Senaryo Temelli Öğrenme yönteminin kullanıldığı deney grubu öğrencilerinin Fen Bilimleri dersi“Maddenin Tanecikli Yapısı”ünitesine yönelik ders başarıları, kontrol grubu öğrencilerine oranla artmıştır. Ayrıca, bu çalışmada Fen Bilimleri dersinde Senaryo Temelli Öğrenme yönteminin uygulandığı deney grubunda akademik başarı ve tutum açısından kalıcılığa bakılmış olup, kalıcılığın hem tutum hem de akademik başarı açısından deney grubu lehine olduğu saptanmıştır. Bu bağlamda, Senaryo Temelli Öğrenme'nin Fen Bilimleri ders başarısı ve tutum üzerinde kalıcılığı sağladığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to identfy the effects of using scenario-based learning method in 6th grade science class Particulate Model of Matter unit on academic achievement, attitudes and permanence. The experimental study utilized pre and post tests with control groups. The study group of the study was composed of 99 students attending a state secondary school in Izmir province Bornova district in 2014-2015 academic year. Four 6th grade students were selected based on their equivalence in terms of reading comprehension, attitude and achievement and the experiment (N=50) and control (N=49) groups were randomly determined. The experimental group was taught Particulate Model of Matter unit through scenario-based learning, whereas the control group was taught the same unit with traditional teaching methods for 6 weeks. Prior to the study, students were administered reading comprehension test developed by Kahramanoğlu (2000). Before and after the experimental process, students were given the Scale of Science Attitude developed by Geban et.al. (1994) and the Academic Achievement test developed by the researcher. Data gathered from quantitative data collection tools were analyzed to identify the effects of using scenarios prepared in line with scenario-based learning method on students' academic achievement, attitudes and the permanence of the lesson. T-tests for dependent and independent groups were done using the SPSS 20.00 statistical package program. Results of the study showed significant differences between the pre and post test science attitude scores (t(48)= -4,67; p< ,05). While experimental group students' pretest mean attitude score was 63,90, this ratio increased to 69,24 after the scenario-based learning practices. These findings point to the fact that scenario-based learning method positively increases students' attitudes towards science classes. Significant differences were identified between pre and post test academic achievement scores in favor of the experimental group (t(49)= -7,94; p< ,05). While experimental group students' pretest mean achievement score was 11,50, this ratio increased to 16,42 after the scenario-based learning practices. These findings point to the fact that scenario-based learning method positively increases student achievement in science classes. It was found that compared to the achievement levels of control group students, experimental group students' achievement in Particulate Model of Matter unit increased when scenario-based learning method was used. This study also aimed to investigate the permanence of achievement and attitudes in the experimental group students and it was found that both academic achievement and science attitudes were permanent in the experimental group students. In this context, it can be deduced that scenario-based learning ensures permanence in science achievement and science attitudes.