Çalışanların motivasyonlarını etkileyen faktörler: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nde bir uygulama
Faktörs which effect personnels motivations: An exercising in Mehmet Akif Ersoy University
- Tez No: 429975
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA DEMİREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Motivasyon, Motivasyon Faktörleri, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Çalışanlar, Motivation, Motivation Factors, Mehmet Akif Ersoy University, Personnels
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
İşletmelerin veya kurumların amaçlarına ulaşabilmelerini sağlayan temel faktör insandır. Dolayısıyla, özel sektörde veya kamu kurumlarında yöneticiler çalışanlardan yüksek performans göstermelerini isterler. Bunu gerçekleştirebilmek için yöneticilerin çalışanlarını iyi motive etmesi gerekir. Çalışanların işlerine motive olmalarını sağlamak için, onların isteklerini ve ihtiyaçlarını gidermek ve istedikleri çalışma koşullarını sağlamak gerekir. Çalışanların yüksek performans göstermeleri, yaptıkları işten memnun olmalarına bağlıdır. Çalıştığı işyerinde düşüncelerine, yeteneğine kısacası kendine değer verildiğini hisseden insan mutlu olur, böylece yaratıcılığı ve verimi artar. Bunun için de yöneticilerin, çalışanların hangi motivasyon faktörlerini önemsediklerini bilmeleri gerekir. Bu çalışmanın amacı, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi çalışanlarının motivasyonları üzerinde etkili olan faktörleri belirlemektir. Bu amaçla, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nin Merkez ve İlçelerde bulunan birimlerinde görev yapan 207 idari (kadrolu) personele anket uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS for Windows 22.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel yöntemler olarak, sayı, yüzde, ortalama, standart sapma kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi personelinin motivasyonlarını yüksek düzeyde etkileyen faktörler sırasıyla şunlardır:“yöneticilerin çalışanlar arasında adil davranması”,“çalışanların işyerinde çalışma arkadaşları ile ilişkilerinin iyi olması”,“aldıkları ücret (maaş+ikramiye) seviyesi”,“yöneticilerin özel günlerde (nikah töreni, doğum günü vb.) çalışanlarının yanında olması”dır.
Özet (Çeviri)
Human is the main factor for business enterprises or corporations which provide to reach their aim. Accordingly, managers want their employees to perform high level performance at private sector or state instution. To perform this, managers need to motivate their employees well. Removing employees wishes and needs and providing the working conditions they want are required to provide the employees to motivate their works. Employees' high performance is depended upon their satisfying with the work they do. To his\her thoughts or abilities briefly person who feel being appreciated with other people at work will be happy. Hence, their creativity and productivity will increase. For this, managers need to know what kinds of motivation factors employees care about. Purpose of this work is determining factors that are effective on motivations of Mehmet Akif Ersoy University personnels. For this purpose, Questionnaire is performed on personnel numbered 207 who works in departments of center and county of Mehmet Akif Ersoy University. Datum obtained from the research is analysed by using the program SPSS Windows 22.0.In evaluating the datum as illustrative statistical method; number, percent, average, standart deviation is used. According to results obtained from the research, factors that affect the motivation of the personnel of Mehmet Akif Ersoy University at high level is respectively that; managers' fair treatment among the employees; employees' relationships being good with the other collagues; level of wages they earn (wage + bonus); managers being with their employees on special days (wedding day,birth day etc.)