İmplant uygulamasının çene kemiğinde sebep olduğu mekanik ve ısıl değişimlerin incelenmesi
Investigation of mecanical and thermal variation caused in the jawbone of implantology
  1. Tez No: 430007
  2. Yazar: BUKET TURGUT
  3. Danışmanlar: PROF. NECDET ALTUNTOP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İmplantlar, İmplant cerrahisi, Sonlu Elemanlar Metodu, Termal analiz, Implants, Implantology, Finite Elements Method, Thermal Analysis
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Diş hekimliğinde eksik dişlerin restorasyonunda dental implantların kullanılması, osseoentegrasyon kavramının kabulünden sonra belirgin bir artış göstermiştir. Dental implantların cerrahi olarak yerleştirilmesi belirli fizyolojik faktörlerin ortaya çıkardığı kemiksel cevapların meydana gelmesine neden olmaktadır. Kemik içine yerleştirilen implantların başarısı primer iyileşmenin gerçekleşmesine bağlıdır. Primer iyileşmenin gerçekleşmesinde sağlıklı kemik dokusu ve implant yuvasının atravmatik bir şekilde açılması gerekli olduğundan kemikte meydana gelen mekanik ve ısıl hasarın önlenmesi büyük önem taşımaktadır. Son yıllarda diş hekimliğinde implant uygulamalarında, cerrahi planlama amacıyla bilgisayar yazılımları yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bilgisayarlı tomografinin implant cerrahisinde kullanılmasıyla, önemli anatomik yapılara zarar vermeden, tedavi sonuçlarının cerrahi öncesinde daha iyi planlanmasına olanak tanıyan cerrahi rehberler hazırlanabilmektedir. Cerrahi rehberler kullanılarak implant yuvası hazırlanırken klinik koşullarda ısı oluşumu kontrol altında tutulması gerekmektedir. Bu çalışmada; soğutma yapılmadan klasik yöntemle dört farklı firmanın plot delici uçları kullanılarak implant yuvası açılması esnasında çene kemiğinde meydana gelen ısıl gerilme analizi sonlu elemanlar metodu kullanılarak ANSYS programında yapılmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda; ilk model ile implant yuvası hazırlanırken yaklaşık 65 °C, ikinci model ile implant yuvası hazırlanırken yaklaşık 58°C, üçüncü model ile implant yuvası hazırlanırken yaklaşık 62 °C, dördüncü model ile implant yuvası hazırlanırken yaklaşık 64 °C sıcaklık oluşmuştur.
Özet (Çeviri)
Since the development of dental implantology for the restoration of missing teeth, its use has increased significantly owing to the phenomenon of osseointegration. The surgical procedure of a dental implant elicits an osteogenic response that is driven by specific physiologic factors. The success of an endosteal implant depends in part on its ability to achieve primary healing. As implant cavity preparation and healthy bone are necessary for primary healing, preventing of thermal and mechanical damage, which occure at bone, is critical importance. In recent years, in implantology, software has been used widely for surgical planning. With the use of computed tomography in implant surgery, surgical guides that allow better planning of treatment outcomes prior to the surgery can be prepared without causing damage to important anatomical structures. Heat generation under clinical conditions must be kept under control while preparing implant cavity by using surgical guides. In this study: thermal stress analysis that occurs around the jaw bone while drilling implant slots by using plot drills of four different componies with a classical method without cooling was conducted in ANSYS programme by using finite elements method. As a result of studies; while preparing implant cavity with first model about 65°C, with second model about 58°C, with third model about 62°C, with fourth model about 64°C temperature is occured.