Çeşitli tohumların çimlenmesi üzerine gök gürültüsü,ışık ve elektrik alan etkisi
Seed germination on a variety of thunder, light and electric field effects
- Tez No: 430160
- Danışmanlar: PROF. DR. İRFAN TERZİ, PROF. DR. İSMAİL KOCAÇALIŞKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
- Anahtar Kelimeler: Ayçiçeği, buğday, elektrik alan, fide büyümesi, gök gürültüsü, ışık, karotinoid, klorofil, tilkikuyruğu, tohum çimlenmesi, Carotenoid, chlorophyll, electrical field, light, pigweed, seed germination, seedling growth, sunflower, thunder sound, wheat
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmada, buğday (Triticum aestivum), ayçiçeği (Helianthus annulus) ve tilkikuyruğu (Amaranthus retroflexus) bitkilerine ait tohumların çimlenme ve çimlenme sonrası fide büyümesi üzerine şimşek sesi (gök gürültüsü), ışık ve elektrik alan etkileri araştırılmıştır. Bu uygulamalar için ses, ışık ve elektrik alan düzenekleri kurulmuş ve tohumlar çeşitli şiddetlerde ses, ışık ve elektrik alana maruz bırakılmıştır. Sonuç olarak; Ses ve ışık uygulamalarında tilkikuyruğu bitkisinde genel olarak çimlenme ve fide uzunluğunda artış görülmüştür. Ayçiçeği bitkisinde kök v e fide uzunluğu, klorofil a, toplam klorofil ve karotinoid miktarında artış görülmüştür. Buğday bitkisinde ise kök, gövde ve fide uzunlukları ile klorofil a, b, toplam klorofil ve karotinoid miktarlarında artış gözlenmiştir. Genelde tohumlar üzerinde yüksek şiddetteki ses olumsuz fakat düşük ve orta şiddetteki seslerin olumlu etkileri görülmüştür. Alternatif akım (AC) ile oluşturulan elektrik alan uygulamasında tilkikuyruğu bitkisinde kök uzunluğunda, ayçiçeği bitkisinde gövde ve fide uzunluğunda artış, buna mukabil ayçiçeğinde klorofil a, b, toplam klorofil ve karotinoid miktarında azalma görülmüştür. Buğday bitkisinde ise fide uzunluğunda kısmi artış ve klorofil a, b ve toplam klorofil miktarında azalma belirlenmiştir. Doğru akım (DC) ile oluşturulan elektrik alana maruz bırakılan buğday bitkisinde klorofil a, b ve toplam klorofil miktarında ve gövde uzamasında artış tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of thunder sounds, light flash and electrical fields on seed germination, post germinative seedling growth and pigment contents of wheat (Triticum aestivum), sunflower (Helianthus annulus) and pigweed (Amaranthus retroflexus) varieties of plant species were investigated. The seeds were exposed to different sounds, light flashes and electrical fields. As a result, seed germination and seedling lengths were generally increased by the sounds and light treatment in pigweed. Root and shoot length, and chlorophyll a, total chlorophyll and carotenoid contents were enhanced by the same treatments in sun flower. Whereas, the tratments have increased root, shoot and seedling lengths and all the pigment contents in wheat. In general, high level of the sound has showed negative but its low and middle levels have showed positive effects on the seeds. On the other hand, electrical field produced by alternative current (AC) increased the root length of pigweed and shoot length of the sun flower, but it decreased contents of the all pigments studied. In the case of wheat, the same treatment partly increased seedling length but it decreased chlorophyll contents. Electrical field produced by direct current (DC) was seen to enhance shoot length and contents of all the pigments of wheat.