Erken Cumhuriyet Dönemi ulaşım pratiklerinin nafia mecmuası üzerinden incelenmesi
Analyzing transportation practices of Early Republican Period through the magazine nafi̇a
- Tez No: 430353
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYSUN AYDIN ÖKSÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Tarih, Ulaşım, Architecture, History, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Cumhuriyet Dönemi, Ulaştırma, Nafia, Bayındırlık, Karayolu, Demiryolu, Köprü, Mühendislik Eğitimi, Republican Period, Transportation, Nafia, Public Works, Highway, Railway, Bridge, Engineering Education
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimarlık Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bu çalışmada, Erken Cumhuriyet dönemi ulaşım pratikleri 1934-1949 seneleri arasında yayınlanan Nafia Mecmuası üzerinden incelenmiştir. Dönemin hükümet tekelinde bulunan dergisinde, bayındırlık işleriyle ilgili yapılan tüm gelişmeler aylık olarak verilmekteydi ve halkın bu dergi sayesinde bilinçlendirilmesi amaçlanmaktaydı. Tüm bayındırlık yatırımları, ülkenin gelişmesinde önemli rol oynadığı gibi, siyasal olarak da büyük bir önem taşımaktaydı. Bu işleri hükümetin ne derecede önemsediği, yeni kurulan bir devletin hangi koşullarda bu işleri gerçekleştirebildiği ve ülkenin geleceğinde ne gibi etkileri olduğunu bu dergi vasıtasıyla inceleyebilmek amacıyla bu çalışma yapılmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde amaç, yöntem ve kapsam sunulmuştur. İkinci bölümde Erken Cumhuriyet Dönemi anlatılmış, döneme genel bir bakış yapılmıştır. Ardından ulaştırma politikaları incelenmiş, çalışmanın çıkış noktası olan ulaştırma pratikleri anahtar kelimeleri dönem koşullarında incelenmiştir. Çalışmanın son bölümünde ise Nafia İşleri dergisi incelemeleri kantitatif yöntemle yapılmış, dergi içerikleri belirlenmiş, karayolu, demiryolu, köprü ve mühendislik başlıklarıyla tablolaştırılmış ve yorumlanmıştır. Sonuç olarak da, Nafia işleri Dergisi üzerinden Erken Cumhuriyet Döneminde 15 sene içerisinde yapılmış karayolu, demiryolu, köprü ve mühendislik eğitimi ile ilgili işler belirlenmiştir. Yeni kurulan devletin demiryolu politikasını benimsediği, karayolu ve diğer bayındırlık işlerinin demiryolu işlerine göre biraz daha geride kaldığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, transportation practices of Early Republican Period were analyzed through the Magazine Nafia in 1934-1949. All the developments about public works had been published monthly in this magazine which was monopolized by the government and the aim was to raise awareness of the society. Investments about public works had crucial roles both for the development of the state and the politics of the government. This research has been done to see and analyze the works of the newly-established country under different circumstances, and to see its effects on future plans through the Magazine Nafia. In the first chapter, the purpose, methodology and scope of the research have been presented. Early Republican Period was explained with the general overview in the second chapter. Then, transportation politics were analyzed and the keywords of transportation practices were examined in terms of the conditions of the period. In the last chapter of the research, the Magazine Nafia was analyzed with quantitative method; contents were specified and tabulated with the titles of highway, railway, bridge and engineering education; and these topics were interpreted. As a result, Early Republican Period was examined accordingly and the works about highway, railway, bridge and engineering in 15 years have been stated. It was observed that the newly-established country had adopted railway politics, but the works about highway and other public issues had fallen behind.