Okullarda hayat boyu öğrenme kültürüne ilişkin öğretmenlerin algı ve görüşleri
Teachers opi̇ni̇on and percepti̇on on li̇fe long learni̇ng culture at schools
  1. Tez No: 430481
  2. Yazar: AYŞE ÇALIŞKAN TOYOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SONER DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmen, Okul, Hayat boyu öğrenme, Hayat boyu öğrenme kültürü, Teacher, School, Lifelong Learning, Lifelong Learning Culture
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu çalıĢma, hayat boyu öğrenme kültürü (HBÖK) kavramı temel alınarak yürütülmüĢtür. AraĢtırmanın amacı, öğretmenlerin HBÖK algılarını ve görüĢlerini incelemektir. AraĢtırmada nicel ve nitel yöntemler birlikte kullanılmıĢtır. AraĢtırmanın nicel kısmı iliĢkisel tarama modelinde desenlenmiĢ olup Doğan ve ÇalıĢkan Toyoğlu tarafından geliĢtirilen,“Hayat Boyu Öğrenme Kültürü Ölçeği”veri toplama aracı kullanılmıĢtır. Nitel bölümde ise yarı yapılandırılmıĢ görüĢme formu kullanılmıĢ olup öğretmenlerin HBÖK hakkındaki görüĢleri değerlendirilmiĢtir. Bu bağlamda araĢtırma zenginleĢtirici desen kapsamında yapılandırılmıĢtır. Ġki araĢtırma yönteminin birlikte kullanılmasıyla konu ile ilgili daha kapsamlı ve derinlemesine bilgi edinilmesi, araĢtırma sonucunda daha güvenilir ve sağlıklı çıkarımlarda bulunulması amaçlanmıĢtır. AraĢtırmada evren ve örneklem belirleme yoluna gidilmemiĢtir. Bunun yerine Sivas il merkezinde bulunan ilkokul, ortaokul ve liselerde görev yapan öğretmenlerden bir çalıĢma grubu oluĢturulmuĢtur. Buna göre 12 ilkokulda görev yapan 142 öğretmen; 14 ortaokulda görev yapan 214 öğretmen; 11 lisede görev yapan 123 öğretmen, toplamda 479 öğretmen çalıĢma grubunu oluĢturmaktadır. Nicel bölümden elde edilen verilerin analizinde dağılımın normal çıkması nedeniyle öğretmenlerin HBÖK algılarını betimlemek için T testi ve One-way Anova Testleri kullanılmıĢtır. Nitel bölümden elde edilen verilerin analizinde ise betimsel analiz, içerik analizi ve karĢılaĢtırma tekniği kullanılmıĢtır. HBÖK ölçeği ve alt boyutları, seçeneklere göre kodlanan puan aralığı (SKPA) dikkate alınarak değerlendirildiğinde, çalıĢma grubundaki öğretmenlerin anadilde iletiĢim yeterliği, matematiksel ve bilim-teknolojide temel yeterlikler, dijital yeterlikler, öğrenmeyi öğrenme yeterliği ve giriĢimcilik yeterliği boyutlarını“Katılıyorum”düzeyinde; yabancı dilde iletiĢim yeterliği boyutunu“Ne Katılıyorum Ne de Katılmıyorum”düzeyinde ve HBÖK ölçeğini toplamda „Katılıyorum‟ düzeyinde değerlendirdikleri görülmüĢtür. Ayrıca öğretmenlerin HBÖK ölçeğine yönelik algılarında cinsiyet, öğrenim durumu ve okulundaki çalıĢma süresi değiĢkenlerine göre anlamlı bir farklılık tespit edilmezken yaĢ, kıdem, branĢ, okuldan memnuniyet ve okul türü değiĢkenlerine göre anlamlı farklılıklar tespit edilmiĢtir. Nitel bulgulara göre araĢtırmaya katılan öğretmenlerin ifadeleri doğrultusunda HBÖK‟ye karĢı olumlu görüĢleri olduğu söylenebilir. Bu doğrultuda HBÖK‟nin alt yeterlikleriyle ilgili verilen ifadeler değerlendirildiğinde çoğunlukla ifadelerin milli ve kültürel değerleri geliĢtiriyor, akademik baĢarıyı artırıyor, evrenselliğe katkı sağlıyor, çağı yakalamayı sağlıyor, eğitim sistemini güçlendiriyor, altyapı yeterli olduğu için sağlıklı yapılabiliyor, özgüven veriyor Ģeklinde olması okullarda öğretmenlerin HBÖK‟yi yüksek düzeyde benimsediğini hissettirmektedir. Nitel ve nicel bulgular birlikte değerlendirildiğinde, öğretmenlerin gerek HBÖK ölçeğine vermiĢ oldukları cevaplar konusunda gerekse ortaya çıkan kategoriler ve temalar bağlamında HBÖK hakkında olumlu algı ve görüĢlere sahip oldukları söylenebilir. Bu durum ise nitel bulguların nicel bulguları desteklediği ve açıkladığı Ģeklinde yorumlanabilir. Bu kapsamda araĢtırmanın nitel ve nicel bulgularından faydalanarak alanyazına ve uygulayıcılara yönelik öneriler sunulmuĢtur.
Özet (Çeviri)
This study is conducted based on Culture of Lifelong Learning (CLL) concept. The aim of this study is to study teachers perception and thoughts about CLL. Both quantitative and qualitative methods were used in this research. The qualitative part of this study is supported by relational scanning model and it is used by Dogan and Caliskan Toyoglu as a data collection tool for Culture of Lifelong Learning (CLL). In the quantitative part, semi structured meeting form is used and opinions of teachers about CLL is evaluated. In this regards, this research is constructed as enriching figure. Using these two research methods together; gaining extensive and deep knowledge about this topic and the reliability of the research results were aimed. In this research determination of universe and sample method is not used. In stead of this; a work group composed of primary, secondary and high school level teachers working in Sivas region. This work group is composed of 479 teachers in total, in which 142 teachers from 12 different primary schools, 214 teachers from 14 different secondary schools, and 123 teachers from high schools. The results of the qualitative research part shows the distribution is normal and therefore in order to determine teachers CLL perception; T Test and One way Anova Tests are used. Data analysis from quantitavie research part is conducted by decriptive analysis, content analysis, and comparison technique. Based on multiple choice coded score interval; qualification in communication in native langugage, basic qualification in mathematics, science and technology, digital qualification, qualification of learning to learn and qualification of entrepreneurship is evaluated as“ I agree”, qualification in foreign language communication is evaluated as“ Neither agree or disagree”and in total CLL is evaluated as“ I agree”by the teachers in this work group. According to qualitative results, teachers participated to this research have positive opinions about CLL. In this regards, if the sub qualifications about CLL is considered; in general the responses about CLL are as follows: develops national and cultural values, improves academic success, contributes to universality, supporting catch up with times, supports educational system, can be conducted safely because the infrastructure is well, provides self confidence And all these results show that CLL is highly accepted among teachers. If quantitaive and qualitative results are evaluated together, and based on the answers of the teachers and also based on categories and themes; it can be conluded that teachers have positive perception and opinion about CLL. Suggestions are provided to the literature and practitioners by taking the advantage of qualitative and quantitative results of this study.