Öğretmen görüşlerine göre 6-8.sınıflar Türkçe dersi dinleme alanı kazanımlarının yaratıcı düşünme becerisine katkısı
Contribution of grade 6 to 8 Turkish course listening acquisitions to the creative thinking skills according to teachers opinions
  1. Tez No: 430486
  2. Yazar: EBRU ALDIĞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYLA ARSEVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yaratıcı düşünme, dinleme becerileri, yapılandırmacı eğitim, öğretim programı, Creative thinking, listening skills, constructivist education, curriculum
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Öğrenci merkezli eğitimle beraber öğrenciler bilgileri sorgulama, öğretmenler ise bu bilgileri sorgulatma görevlerini üstlenmişlerdir. Hayatımıza giren yapılandırmacı eğitim sistemiyle öğretmenler rehber görevindedir. Bu yolculukta öğretmen ve öğrencilerin yararlanacağı kaynakların katkısı büyüktür. Dört temel dil becerilerinden biri olan dinleme becerileri kazanımlarının yapılandırmacı eğitim sisteminde yeri büyüktür. Çünkü bu kazanımlarla beraber öğrenciler hayata hazırlanır ve öğrendiklerini günlük hayata yansıtırlar. Dinleme alanı kazanımları bu kadar önemli olmasını rağmen kazanımların öğrenci başarısına etkisi üzerine çalışmalar yapılmamıştır. Bu yüzden bu çalışma ile alan yazındaki eksikliğin giderilebileceğine inanılmakta ve çalışmanın bu alanda yapılacak olan diğer çalışmalara veri kaynağı olacağı düşünülmektedir. Araştırmanın evrenini, Sivas il merkezindeki 48 ortaokulda görev yapan 240 Türkçe öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırma evreninde yer alan okullardan“Basit Tesadüfi Örnekleme”yöntemiyle 35 okul belirlenmiştir. Araştırma, örnekleme giren okullarda görev yapan 150 Türkçe öğretmeninden oluşan gruplar üzerinde yapılmıştır. Araştırmada 13 öğretmen ile Türkçe dersi öğretim programı 6.7.8. sınıflar dinleme alanı kazanımlarının yaratıcı düşünme becerilerine katkısına ilişkin görüşmeler yapılmıştır. Araştırma hem nicel hem de nitel bir araştırmadır. Araştırmada Türkçe dersi öğretim programı 6.7.8. sınıflar dinleme alanı kazanımlarından oluşan anket soruları ve araştırmacı tarafından uzman görüşü alınarak hazırlanan“Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu”kullanılmıştır. Toplanan veriler SPSS 23 programına girilmiş ve bu program aracılığıyla çözümlenmiştir. MEB Türkçe dersi öğretim programı 6.7.8. sınıf dinleme alanı kazanımlarının yaratıcı düşünme becerilerine ilişkin katkısı hakkındaki Türkçe öğretmenlerinin görüşlerini belirlemek için frekans, yüzde değerleri ve aritmetik ortalama ve Kay-Kare testi kullanılmıştır. Öğretmenlerle yapılan görüşmeler sonucu elde edilen veriler içerik analizi tekniği kullanılarak çözümlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre MEB ortaokul Türkçe dersi programı dinleme alanı kazanımlarının öğrencilerin yaratıcı düşünme becerilerine katkı sağladığı ortaya çıkmıştır. Bu sonuç çeşitli değişkenlere (cinsiyet, kıdem, mezun olunan bölüm, öğrenim durumu) göre farklılık göstermemiştir. Araştırmacı tarafından hazırlanan ve öğretmenlere yöneltilen görüşme yoluyla elde edilen verilerde nicel sonuçları destekler niteliktedir.
Özet (Çeviri)
Along With the student- centered education, the students started to question the information whereas the teachers have taken on the task of making them question that information. Teachers now act as a quide thanks to the constructivist education system introduced into our lives. İn this journey, the resources to be utilized by both the teachers and the students has a great contribution. The acquisitions from listening skills which constitute one of the four basic language skills have an important place in the constructivist education system. Because, the students are prepared for life thanks to these acquisitions and they can reflect what they have learned to their everyday lives. Although they are of great importance, the acquisitions on the student achievement. Thus, it is believed in the literature may be remedied and the study may provide a source of data for the future studies to be conducted in this field. The study population was composed of 240 Turkish teachers working in 48 secondary schools in the city center of Sivas. Among the schools included in the syudy population, 35 was identified through“Simple Random Sampling”method. The study was conducted on the groups formed from a total of 150 Turkish teachers working in the schools included in the sample. Within the study, 13 teachers were interviewed on the contribution of Turkish teaching program grade 6th, 7th and 8th listening acquisitions on the creative thinking skills. The research constitutes both a quantitative and qualitative research. In the study, the survey questions ın the Turkish course curriculum grade 6th, 7th and 8th listening acquisitions and a“Semi-Structured Interview Form”prepared by the researcher in consultation with experts were utilized. The collected data were entered in the SPSS 23 program and were analyzed through this program. In order to identify the Turkish teachers views on the contribution of MEB (Ministry of National Education ) Turkish course curriculum grade 6th, 7th and 8th listening acquisitions to the creative thinking skills, the frequency, percentage values, arithmetic mean and Chi-Square tests were used. The data obtained from interviews with the teachers were analyzed using content analysis technique. It was concluded from the study that MEB secondary schoolTurkish course curriculum listening acquisitions contribute to the students creative thinking skills. This results did not vary according to various variables (gender, seniority, graduated section, educational background). The data obtained through interviews with teachers through questions prepared by researchers also support the quantitative results.