Hastane tuvalet/banyolarında vitrifiye seramik ürünlerinin konumlanması
Positioning of the ceramic sanitary ware in hospital restrooms/bathrooms
- Tez No: 430651
- Danışmanlar: PROF. SÜLEYMAN AYDAN BELEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Hastane Tuvalet/Banyoları, Erişilebilirlik, Tekerlekli Sandalye, Tuvalet Banyo Ürünlerinin Yerleşimi ve Özellikleri, Hospital, Toilets/Bathrooms, Reachability, Wheeled Chair, Position and Features of Toilet and Bathroom Products
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik ve Cam Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Hastanede tedavi süresince geçici ya da sürekli olarak yatan hasta odalarını kullanan hastaların hareket kabiliyetleri kısıtlanabilmektedir. Bundan dolayı bu tip hastalar tekerlekli sandalye ve benzeri ürünleri kullanmaktadır. Bu ürünleri kullanan hastaların hasta odaları ve odalardaki tuvalet banyoları rahat kullanması için hasta odalarının ve odalardaki tuvalet banyoların belli standartlarda olması gerekmektedir. Özellikle ıslak zeminli yerlerde kullanılan ürünlerin hastaların kolayca erişilebilirlik özelliğinde olması gerekmektedir. Bu çalışmada hasta odalarındaki tuvalet/banyoların incelemesi yapılmış, mekânın büyüklüğü, içindeki ürünlerin yerleşimi ve özellikleri araştırılmış, ulusal ve uluslararası standartlar araştırılarak uygunluğu tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu araştırma nitel bir araştırma olup aynı zamanda nicel teknik ile de desteklenmiştir. Bu kapsamda İstanbul ilinde bulunan 200 hastane çalışmanın evrenini oluşturmaktadır. Rastgele yöntemle seçilen sekiz hastane çalışmanın örneklemini oluşturmaktadır. Araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış sorular ile toplam 19 hemşire, mimar, üretici, doktor ile görüşülmüştür. Ayrıca sekiz hastaneye gidilerek tuvalet/banyo ve içindeki ürünlerin malzeme, konum ve yerleşimi araştırılmış, araştırmacı tarafından geliştirilen standart tablosuna göre ölçümleri yapılarak tablo haline getirilmiştir. Böylece incelenen hastanelerdeki tuvalet banyoların standarda ne kadar uyup uymadıkları tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda hastanelerin önemli bir kısmında zemin karolarının, karolar arasındaki derz dolgularının, klozetlerin yerleşimlerinin ve biçimlerinin, lavaboların zemine göre yüksekliklerinin ve biçimlerinin, tutunma barlarının yerleşim şekillerinin, duş ebatlarının ve perde kabin durumlarının, tuvalet/banyo kapısının açılma yönünün, genişliklerinin ve manevra alanlarının standartlara uygun olup olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The mobility of patients temporarily or permanently hospitalized during their treatment process may be restricted in some cases. On that account such patients are provided with assistive equipment such as wheeled chairs. Sick rooms and toilets/ bathrooms for the patients using such equipment are required to be at specific length/width to enable a comfortable use for the wheeled chair. In particular the products that also make use of wet floors are required to be located in a position easily reachable by the patients. In present study an analysis of the toilets/bathrooms in patient rooms has been presented. In addition, the size of the room, positioning and features of the products inside have been explored and compared with national and international standards to detect their compatibility. The research, mainly based on qualitative pattern, has also been supported with quantitative technique. Within that scope the universe of research encompasses 200 hospitals in Istanbul city. 8 hospitals randomly selected constitute the research sampling. Semi-structured questions developed by the researcher have been directed to total 19 respondents including nurses, architects, manufactures and doctors. Additionally eight hospitals have been visited. The materials, position and location of the toilet/bathroom and products inside have been examined. They have been measured as per standard table developed by the researcher, next the data have been tabulated; hence hospital toilets/bathrooms compatibility with the standards has been identified. It has been detected in the final stage of research that a vast majority of hospitals failed to fit into the standards due to the improper floor tiles, grouting between tiles, positioning and featuring of closets, the height and shape of sinks with respect to the floor, positioning of grip bars, shower sizes and position of curtain/cabin, opening direction and width of toilet/bathroom doors and available space for maneuver.