Aaron Copland'ın klarnet konçertosu'nun yapısal ve yorumsal analizi
Aaron Copland's clarinet concerto's structural and interpretational analysis
- Tez No: 430662
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. EBRU MİNE SONAKIN ÇELİKER
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Klarnet, Copland, Konçerto, Goodman, Analiz, Clarinet, Copland, Concerto, Goodman, Analysis
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Üflemeli ve Vurmalı Çalgılar Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu eser metni çalışmasının konu başlığı, Aaron Copland'ın Klarnet Konçertosu'nun Yapısal ve Yorumsal Analizi'dir. Bir müzik yapıtının yorumlanmasında, bestecisinin yaşamını, bestelediği yapıtın form biçimi ve çalışma yöntemlerini bilmek önemlidir. Çalışmanın birinci bölümünde, Copland'ın hayatı, yapıtları, dönemin müziksel gelişmeleri, 20. yüzyıl Amerikan müziğine katkıları Benny Goodmann'ın (1909-1986) hayatı ve klarnet repertuvarına kazandırdığı yapıtlar ele alınmıştır. İkinci bölümde, klarnet konçertosunun bestelenme süreci, form analizi ve çalışma teknikleri notaörnekleriyle ayrıntılı olarak ele alınmış, yapıtın yorumlanmasında kolaylık sağlayacak pozisyonlar gösterilmiştir. Üçüncü bölümde ise, Copland'ın diğer klarnetli yapıtları olan Sextet (klarnet, yaylı dörtlü ve piyano için) ve Keman (klarnet) ve Piyano Sonatı'na yer verilmiştir.Bu çalışma, yapıtı yorumlayacak klarnet sanatçılarına teknik ve yorumsal açıdan yardımcı olmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study is titled Aaron Copland's Clarinet Concerto's Structural and Interpretational Analysis. In order to interprete a music work, it is important to know composers' life, form structure of the work and studying methods. In this respect, the first part of the study is focused on Copland's life, works, the musical progress of his period, his contribution to the 20th century American music, Benny Goodmans' (1909-1986) life and his contribution to the clarinet repertory. In the second part, composing period of the clarinet concerto, clarinet concertos' form analysis and studying methods are elaborated with score examples and shown positions which facilitate to interprete the work. In the third part, given place to Copland's other works which are composed for clarinet; Sextet (for clarinet, string quartet and piano) and Viola (Clarinet) and Piano Sonata. This study aims to help clarinet players who will perform this work especially in interpretetional and technical respect.