Kamu ve vakıf üniversitelerinin yabancı diller yüksekokullarında görev yapan öğretim elemanlarının örgütsel bağlılık düzeyleri
Organizational commitment level of academic staff working at schools of foreign languages of public and foundation universities
  1. Tez No: 430743
  2. Yazar: FERHAT ÇIKRIKCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İDRİS ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: örgütsel bağlılık, kamu üniversitesi, vakıf üniversitesi, yabancı diller yüksekokulu, öğretim elemanı, organizational commitment, public university, foundation university, school of foreign languages, academic staff
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Bu araştırmanın amacı, İzmir il sınırları içindeki kamu ve vakıf üniversitelerinin yabancı diller yüksekokullarında çalışan öğretim elemanlarının örgütsel bağlılık düzeylerini belirlemek, örgütsel bağlılık düzeylerinin çeşitli değişkenlere göre anlamlı farklılıklar gösterip göstermediğini bulmak ve bunun üzerine genel bir değerlendirme yaparak çeşitli öneriler sunmaktır. Araştırma modeli olarak tarama modeli, model türü olarak ise tekil tarama ve ilişkisel tarama modelleri benimsenmiştir. Araştırma, 2015-2016 öğretim yılında İzmir ilindeki kamu (n=4) ve vakıf (n=4) üniversitelerinin yabancı diller yüksekokullarında görev yapan 346 öğretim elemanının görüşlerine dayanmaktadır. Öğretim elemanlarına ait kişisel bilgileri toplamak için araştırmacı tarafından hazırlanan“Katılımcı Kişisel Bilgi Formu”, örgütsel bağlılık düzeylerinin ölçülmesi için ise Üstüner (2009) tarafından geliştirilen“Öğretmenler için Örgütsel Bağlılık Düzeyi Ölçeği”kullanılmıştır. Ölçek, beşli likert tipindedir ve 17 maddeden oluşmaktadır. Verilerin analizi için, SPSS istatistik paket programı kullanılmıştır. Araştırmaya ilişkin betimsel istatistikleri sunmak için frekans, yüzde, aritmetik ortalama ve standart sapma gibi değerler bulunmuştur. Değişkenlere ait farklılıkların tespiti için t-testi, ANOVA ve Tukey testleri kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda kamu ve vakıf üniversitelerinin yabancı diller yüksekokullarında görev yapan öğretim elemanlarının genel olarak“orta”düzeyde örgütsel bağlılık düzeyine sahip olduğu bulunmuştur. Ayrıca öğretim elemanlarının örgütsel bağlılık düzeylerinin, üniversite türü, cinsiyet, yaş, mesleki kıdem, okuldaki görev süresi, eğitim düzeyi, mezun olunan bölüm ve aylık gelir değişkenlerine göre anlamlı farklılık göstermediği tespit edilmiştir. Bu bulgulardan farklı olarak, örgütsel bağlılığın haftalık ders yükü, kurum destekli eğitim ve birimde çalışma değişkenlerine göre anlamlı farklılık gösterdiği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is; to identify the organizational commitment levels of academic staff working at schools of foreign languages in public and foundation universities within the provincial borders of İzmir; to figure out whether the organizational commitment levels vary between/among different variables; and to present various recommendations by carrying out an overall evaluation. The survey research method was used as a research model, and descriptive and relational designs were adopted as a model type. The research is based on the opinions of 346 academic staff working at schools of foreign languages in public (n=4) and foundation (n=4) universities in İzmir during the 2015-2016 academic year.“Participant Personal Information Form”, prepared by the researcher, was used in order to collect the personal data of the academic staff; and“Teachers' Organizational Commitment Scale”developed by Üstüner (2009) was used in order to measure the level of organizational commitment. The measurement tool is a five-point likert scale and consists of 17 items. SPSS software was used to analyze the data. Frequency, percent, mean and standard deviation values were calculated to present the descriptive statistics of the research. T-test, ANOVA and Tukey tests were executed to identify the differences between/among variables. At the end of the research, academic staff working at the schools of foreign languages in public and foundation universities were found to hold a moderate level of organizational commitment. Furthermore, it was concluded that the organizational levels of the academic staff did not differ significantly in university type, gender, age, job tenure, school tenure, education, major, and monthly income. On the contrary, the organizational commitment indicated a significant difference in weekly class hours, institution supported training and holding a unit position.