An exploratory study on the relationship between motivation types, metacognitive awareness, and EFL listening proficiency
Güdülenme türleri, üstbilişsel farkındalık ve İngilizce yabancı dil dinleme yeterliliği arasındaki ilişki üzerine bir çalışma
- Tez No: 430745
- Danışmanlar: PROF. DR. LEYLA HARPUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dinleme, üstbilişsel farkındalık, üstbilişsel stratejiler, güdülenme türleri, öz yeterlik teorisi, Listening, metacognitive awareness, metacognitive strategies, motivation types, self-determination theory
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Dinleme becerisi hem günlük yaşamda hem de dil edinim sürecinde önemli bir yere sahip olmasına rağmen öğretmenler ve araştırmacılar tarafından genellikle göz ardı edilmektedir. Genellikle dilbilgisini veya diğer dil becerilerini öğretmek için kullanılan bir araç olarak algılanmaktadır. Bu algıdan dolayı yabancı dil öğrencileri dinleme sürecini nasıl kontrol edeceklerine dair yeterli yardımı alamamaktadır. Bu yüzden dinleme becerisi üzerine çalışmak ve onunla ilgili daha çok bilgi sahibi olmak oldukça önemlidir. Bu çalışma yabancı dil olarak İngilizce öğrenen öğrencilerin güdülenme türleri, üstbilişsel farkındalıkları ve dinleme yeterlikleri arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Ayrıca bu çalışma cinsiyet ve sınıf gibi değişkenlerin öğrencilerin güdülenme türlerini, üstbilişsel farkındalıklarını ve dinleme yeterliklerini etkileyip etkilemediğini araştırmaktadır. Çalışmanın katılımcılarını Dokuz Eylül Üniversitesi İngiliz Dili Eğitimi bölümünden 240 öğrenci oluşturmaktadır. Katılımcılara iki ölçek ve bir dinleme yeterlik testi uygulanmıştır: Metacognitive Awareness Listening Questionnaire (MALQ) (Vandergrift, Goh, Mareschal ve Tafaghodtari, 2006), Language Learning Orientations Scale (LLOS) (Noels, Pelletier, Clément ve Vallerand, 2000) ve TOEFL'ın dinleme bölümü. İlk olarak dinleme testi uygulanmış hemen sonrasında öğrencilerden ölçekleri tamamlamaları istenmiştir. Analizler, öğrencilerin üst bilişsel farkındalık puanlarıyla dinleme performansları arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğunu göstermiştir. Ayrıca sonuçlar dinleme performansı ile güdülenmenin daha özerk formları (içsel güdülenme ve türleri) arasında olumlu bir ilişki olduğunu gösterirken dinleme performansı ile güdülenmenin daha az özerk formları (amotivasyon, dışsal düzenleme ve dışa yansıtılmış düzenleme) arasında olumsuz bir ilişki olduğunu göstermiştir. Bunun dışında çalışma, ilişki beklendiği kadar kuvvetli olmasa da içsel güdülenen bireylerin, güdülenmeyen veya dışsal güdülenen bireylere oranla daha fazla problem çözme, dikkatini verme, planlama ve değerlendirme stratejilerini kullanmakta olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Even if listening plays a crucial role in both daily life and language learning process, it is generally underestimated by language teachers. It is usually considered as a means to be used while grammar and other language skills are taught. Thus, language learners do not receive enough support about how to control the process of listening. That is why it is significant to focus on listening skill and provide insight into it. This study explores the relationships between the motivation types, the metacognitive awareness and the listening proficiency of English as a foreign language (EFL) learners. Additionally, the study examines whether gender and year in school (freshmen, sophomores, juniors, and seniors) affect the motivation types, the metacognitive awareness and the listening proficiency of EFL learners. The participants were 240 Turkish undergraduate students majoring in English Language Teaching (ELT) at Dokuz Eylül University. They completed two scales and a listening proficiency test: The Metacognitive Awareness Listening Questionnaire (MALQ) (Vandergrift, Goh, Mareschal, and Tafaghodtari, 2006), the Language Learning Orientations Scale (LLOS) (Noels, Pelletier, Clément, and Vallerand, 2000), and the listening section of the TOEFL. First, the listening section of TOEFL was applied to the participants in group sessions at classrooms by the researcher. Immediately after the administration of the listening test, the MALQ and the LLOS were conducted. The analysis revealed a significant positive relationship between learners' metacognitive awareness scores and listening performance. Moreover, listening performance was associated positively with more self-determined forms of motivation (intrinsic motivation and its types), but negatively with less self-determined forms of motivation (amotivation, external regulation, and introjected regulation). Although correlations were not as high as expected, intrinsically motivated students had more tendency to utilize problem solving, directed attention, and planning and evaluation strategies than extrinsically motivated and amotivated learners.